След бурни скандали Народното събрание даде разрешение на кабинета да

...
След бурни скандали Народното събрание даде разрешение на кабинета да
Коментари Харесай

Купуваме бойни машини Страйкър за армията

След бурни кавги Народното събрание даде позволение на кабинета да подписа контракт с държавното управление на Съединени американски щати за пазаруване на бойни машини " Страйкър " за сухопътните войски.

От " Възраждане " се възмутиха, че за същите пари армията може да купи модерни френски " Декстър " или немски бойни машини " Боксер ".

" Това решение е незаконно. " Възраждане " няма да го поддържа. И ще създадем по този начин, че без значение кой го е подписал един ден да си носи наказателната отговорност и да излежи в пандиза присъдата за своето закононарушение ", съобщи Костадин Костадинов- водач на " Възраждане ".

Председателят на военната комисия Христо Гаджев изясни, че договорката е преференциална финансово.

" 540 млн. евро е за 150 машини, т.е. по-евтино, в сравнение с всички останали оферти на компании. А за 195 машини е 715 млн. евро, т.е. отново по-евтино, в сравнение с другите компании дават за 150 машини ".

От левицата упрекнаха военния министър, че вместо да извърши решението на 44тия парламент, който е утвърдил доста по-ниска цена, в този момент предлага анулация на към този момент публичната поръчка и непосредствено договаря със Съединени американски щати за машини на двойно по-висока цена.

" Надявам се, че във вътрешния джоб на Тагарев стои неговата оставка и през днешния ден ще я подаде, като свърши това съвещание, в случай че не го е направил, като е влезнал в Народното събрание. Най-разумното е това да го оттеглите и да си дадете оставката, с цел да спрете това национално изменничество, което правите, господин министър ", сподели Борислав Гуцанов - " Българска социалистическа партия за България ".

А Тодор Тагарев упрекна опозицията, че работи против ползите на страната. Диалогът в залата за изгодите и негативите продължи.

" Това е положително решение и аз доста скърбя, че има такива народни представители, които работят против ползите на армията и против ползите на страната ", разяснява той.

" Що се отнася до това, което обсъждаме сега, каквито и неща да се споделят от тази естрада, е ясно, че този модел " Страйкър " е остарял модел ", сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Военният министър не се съгласи и даде образец.

" Първите бойни машини от този тип са постъпили в сухопътните войски на Съединени американски щати през декември 2017 година и все още сухопътните войски на Съединени американски щати закупуват такива бойни машини.

А ръководителят на комисията по защита прикани депутатите да имат повече религия на военните, които са изготвили параметрите на поръчката.

" Аз пък имам вяра на командирите и на техния разбор, че нещата са издигнати както би трябвало и дават отговор на условията и за планировка и за потенциал на мотора, тъй като това са хорото, които ще ги командват и техните подчинени ще бъдат на тях и няма да позволен отстъпления от качеството ", сподели Христо Гаджев - ръководител на комисията по защита, ГЕРБ-СДС.

Със 134 гласа " за " на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, 55 " срещу " и двама въздържали се Народното събрание даде позволение за разпределяне на 2,5 милиарда лева за пазаруване на бойни машини. След правенето на контракта, той би трябвало да бъде в допълнение утвърден от конгреса и българския парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР