След броени месеци, завършващите 7-ми клас ученици и техните родители

...
След броени месеци, завършващите 7-ми клас ученици и техните родители
Коментари Харесай

Нови специалности в училищата в Благоевградска област

След броени месеци, завършващите 7-ми клас възпитаници и техните родители би трябвало да създадат значим избор: кое учебно заведение и каква компетентност да изберат. Учебните заведения са подготвени с план-приема за идната година. Много гимназии оповестиха и нови специалности, с цел да обучат и приготвят нужните на бизнеса фрагменти.

Интериорни дизайнери и техници в мебелното произвеждане ще образоват от идната образователна година в Професионалната лесотехническа гимназия в Банско.

" В Банско, в Разлог има доста предприятия, които създават мебели и търсят непрестанно фрагменти за мебелното произвеждане. Липсват фрагменти, които ние можем да обучим, тъй като ние имаме база и експерти ", сподели Елена Гюмова, шеф на Професионална лесотехническа гимназия " Н. Вапцаров " в Банско.

Още в края на предходната година учебното управление е провело срещи с представители на бизнеса. Сключили са контракт с една от най-големите мебелни компании в Разлог. Там учениците ще организират образователната си процедура в 11-и и 12-и клас.

" Затова те ще получават надлежно възнаграждение за работата, която правят, а в 8-и, 9-и и 10-и клас дуалната форма на образование обезпечава стипендия на учениците всеки месец по 50 лв. ", сподели още Елена Гюмова.

В други сфери обаче бизнесът припомня, че неналичието на фрагменти е значителен. Такъв бранш в Благоевград е хлебопроизводството, съобщи хлебопроизводителят Димитър Бакалов:

" Идваха и говорихме с текстилния комбинат. Имаше една паралелка, идваше госпожата и говорихме. Обаче, при мен се работи най-вече нощна промяна, тя не може да прати възпитаник под 16 години нощна промяна на работа. Просто доста е прекратена връзката сред образованието и бизнеса ".

От Регионалното ръководство на образованието обясниха, че в някои сфери има пренасищане на фрагменти, други пък са непривлекателни за учениците, по тази причина държавният план-прием след седми клас се приготвя доста деликатно.

" Така, че най-после да се получи – да има интерес от страна на учениците, те да са задоволително, да се предложи това, което е привлекателно, атрактивно, забавно за тях и по този начин, че бизнесът да убеди възпитаници, родители във опциите, които ще им бъдат предоставени ", съобщи Методи Попов, Регионално ръководство на образованието – Благоевград.

В Благоевградска област тази година малко над 3 000 седмокласници ще аплайват за гимназиите.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР