След броени дни са изпитите на седмокласниците. Над 63 хиляди

...
След броени дни са изпитите на седмокласниците. Над 63 хиляди
Коментари Харесай

Предизпитна треска: Над 63 000 седмокласници се готвят за националното външно оценяване

След броени дни са изпитите на седмокласниците. Над 63 хиляди възпитаници ще се явят тази година на Националното външно оценяване по български език и по математика, което е и вход за гимназиите след 7- ми клас. Тази година няма смяна в изпитния формат. В столицата учениците са над 12 хиляди - випускът е по-голям и конкуренцията ще е по-голяма. За втора поредна година изпитите след 7-ми и след 10-ти клас са в един ден.

Кирил, Филип, Александра и Анна-Мария учат в седми клас на 127 СОУ в София. Казват, че подготовката за двата изпита върви добре, само че с малко стрес. Ходят на частни уроци. Притесняват са за математиката. Повечето от тях желаят да учат езици, не специалности.

" Ако имам прекрасен бал - в някоя езикова гимназия, тъй като математиката не ми е е мощното нещо. Или тук, или в езикова гимназия. " - възнамерява Филип.

" Малко се тормозя за изпита по математика. Ходя на уроци, само че учебното заведение дава също познания, които може да те приготвят. " - счита Анна-Мария.

С подготовката си би трябвало да се надпреварват за мечтаните гимназии в столицата над 12 хиляди седмокласници или с към 500 повече от предходната година. Те се борят за 233 профилирани и 184 професионални паралелки.

Тази година е спряна наклонността от последните години за увеличение на професионалните паралелки. В последна сметка обаче близо 52 % от учениците ще учат в STEM- паралелки или математика, осведомителни технологии, естествени науки.

В най-желаните езикови гимназии местата са същите, както и предходната година.

" Ще имаме конкуренция, само че да не забравяме, че и децата от страната също са доста стимулирани, с цел да могат да учат в добра просветителна среда. " - споделя Ваня Кастрева, шеф на РУО, София.

И тази година в София има нови специалности като " Програмиране на изкуствен интелект " и " Модерен танц ". Родителите на децата, които следващата година ще са в 7-ми клас обаче, към момента са напрегнат. Преди няколко години просветното министерство разгласи, че от образователната 2022- 2023 тестванията стават интегрирани- с изключение на български език и математика ще включват и други предмети като история, география, физика, химия.

" На този стадий нямаме съответна информация. Още повече законът споделя, че може да го има, което значи, че не е наложително. Надявам се, че в тези идни летни месеци, само че преди началото на идната образователна година, тази информация ще бъде навреме оповестена. " - споделя Ваня Кастрева, шеф на РУО, София.

За втора поредна година изпитите в 7-ми и 10-ти клас са " две в едно ". Българският език е на 14 юни, надлежно от 9 и от 10 часа. Математиката е на 16 юни. Изпитите се поставят в личните учебни заведения на учениците. Те пишат с черен химикал. Семокласниците вземат решение по български език тест от 25 въпроса и преразказват неизучавана творба. По математика вземат решение тест от 18 задания със затворен отговор, 2- с къс свободен отговор, и 3 по-трудни, с уголемен свободен отговор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР