След близо пет часа пленум социалистите решават да продължат преговорите

...
След близо пет часа пленум социалистите решават да продължат преговорите
Коментари Харесай

Ако получи мандат: БСП ще предложи служебния кабинет без промяна в състава му

След близо пет часа пленум социалистите вземат решение да продължат договарянията с " ИТН ", само че да излъчат служебния кабинет, в случай че самите те получат мандат за сформиране на държавно управление. При втората догадка Българска социалистическа партия няма да трансформира състава на служебното държавно управление.

За да продължат да беседват с Има Такъв Народ обаче и да дадат поддръжката си, социалистите държат техните цели да бъдат в писмен тип добавени към тези на мандатоносителя сега.

" Има Такъв Народ предложиха политическа декларация, само че Националният съвет намира, че в нея не са отразени задоволително най-важните оферти ", разяснява пред медиите малко преди гласуването на решенията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Близо пет часа продължи горещият пленум на " Позитано " 20, а алените се разделиха в мненията си.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който е и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, изрази съществени запаси към настроенията за поддръжка.

" Съвсем скоро празнувахме 130 години като партия, а през днешния ден обсъждаме дали да подкрепим едно дясно държавно управление ", е изтъкнал в залата на пленума Кутев. Той е призовал социалистите да не вършат взаимни отстъпки с полезностите на левицата.

" Имаме искрено дясно държавно управление, имаме популистка мощ, която е събрала най-вече гласове на изборите. Тя отхвърля да се договаря с който и да било. Тя ще си прави каквото си желае, тъй като го е декларирала ясно. И ние обсъждаме дали да я подкрепим ", е споделил пред съпартийците си Кутев.

И Кутев, и други от ораторите са разкритикували, че не виждат в декларацията на Има Такъв Народ целите на левицата, като плана за АЕЦ " Белене " и настояването на алените лечебните заведения да не бъдат повече търговски сдружения.

Депутатът Иван Иванов пък предложи поддръжка за Има Такъв Народ под изискване - единствено в случай че Българска социалистическа партия е в компанията на Демократична България и " Изправи се. Ние идваме ". Същата позиция зае и Кристиан Вигенин.

" Или се разбираме, или отиваме на избори ", е споделил Иванов по време на Националния съвет, научи Дир.бг от участници в съвещанието. Той е признал, че познава един-двама от препоръчаните за министри, за които подсигурява, че не са част от задкулисието.

" Моето персонално мнение е, че никога не трябва да оставаме сами - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и с явната или неявната поддръжка на Движение за права и свободи ", е споделил и Кристиан Вигенин. Той е подчертал, че страната се нуждае държавно управление, тъй като е нужна актуализация на бюджета, а се надига и ковид-, и мигрантска вълна.

В същото време Вигенин е предизвестил, че би трябвало да мислят и за партията и не могат непременно да поддържат Има Такъв Народ без гаранции какво ще прави бъдещото държавно управление. Според него държанието в договарянията на Българска социалистическа партия се прави оценка позитивно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР