След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха

...
След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха
Коментари Харесай

Със 129 гласа НС прие доклада за Джемкорп“

След близо четири часа разногласия и диспути народните представители одобриха със 129 гласа " за " Доклада за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Възраждане " поддържаха отчета и нито един от техните депутати не гласоподава " срещу " или " въздържал се ". Единствените, които гласоподаваха срещу бяха " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". От Политическа партия се въздържаха двама депутати, а от " Демократична България " - шестима. 

Почти четири часа депутатите от ГЕРБ, по чието искане беше основана комисията, и " Продължаваме промяната " си разменяха остри нападки и обвинявания.

От ГЕРБ настояват, че меморандумът с " Джемкорп " не е бил преустановен и България ще търпи съществени финансови вреди. 

От " Промяната " обаче изрично отхвърлят тези подозрения. Венко Сабрутев и Кирил Петков твърдяха тъкмо противоположното и обявиха, че меморандумът е представлявал единствено капиталово желание:

Кирил Петков: " Не е контракт, а необвързващ меморандум. Не е за източване на средства, а за привличане на вложения.

Не е за 1 милиард $, а действително дори няма сума, посочена в този меморандум ".

Десислава Трифонова от ГЕРБ, която беше и ръководител на комисията, уточни, че по времето на кабинета " Петков " с изключение на подозрения за далавери и обири, капиталовата политика в страната е била извънредно слаба. По думите ѝ за седем месеца той е привлякал директни задгранични вложения единствено за 43 милиона евро. 

Тя добави още, че Кирил Петков е скрил данни, свързани с " Джемкорп ", които е получил от ДАНС, от част от съдружните си сътрудници: 

" И за жалост, няма по какъв начин да бъдат разкрит без ДАНС да наруши интернационалните си съглашения. Председателят на ДАНС беше изслушан на закрито съвещание, на което съвещание изнесе всички тези данни, и както стана ясно от всички документи по този отчет, той в действителност го е крил този отчет три месеца, в това число и от съдружните си сътрудници. Това приказва единствено и само за морала на господин Кирил Петков ".

Докладът на Временната комисия би трябвало да бъде изпратен до Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерския съвет, които би трябвало да подхващат по-нататъшни дейности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР