След близо 4 часа скандали и обиди народните представители създадоха

...
След близо 4 часа скандали и обиди народните представители създадоха
Коментари Харесай

Избраха комисия за имунитетите на Борисов и Петков, но никой не иска да я оглави

След близо 4 часа кавги и обиди народните представители сътвориха краткотрайна комисия, която да прегледа обстоятелствата и събитията към поисканите имунитети на четирима депутати.

 

186 депутати гласоподаваха за предлагането на ПП-ДБ краткотрайна комисия да прегледа настояването на основния прокуро Иван Гешев за отнемането на имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов.

32 бяха срещу - от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Двете парламентарни групи отхвърлиха да вземат участие в състава на комисията.

Тя ще бъде от 8 души, а не от 12, както беше по план, и ще работи до 18 юли т.г.

 

" Искаме незабавно да бъдат свалени тези имунитети ", настоя Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия, обяснявайки за какво от левицата са отказали да предложат хора за комисията.

От Има Такъв Народ цветисто обясниха за какво не са показали свои депутати. " Изпирайте се двете партии, мийте си гениталиите, ние няма да участваме ", съобщи шефът на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

ГЕРБ предложиха Десислава Атанасова и Рая Назарян за членове на комисията,ПП-ДБ изпращат Никола Минчев и Димитър Найденов, " Възраждане " - Петър Петров и Николай Дренчев, от Движение за права и свободи включиха Хамид Хамид и Гюнер Ахмед.

 

В хода на дебата от " Продължаваме промяната-Демократична България " споделиха, че няма да излъчат ръководител и приканиха ГЕРБ-СДС да създадат същото.

 

" Няма да участваме в управлението, един месец е прекомерно дълъг. Имаме учредени догатки, че се цели изпирането на Бойко Борисов и Кирил Петков ", обявиха и от " Възраждане ".


Заради неналичието на оферти за ръководител водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи Хамид Хамид да оглави комисията, само че предлагането не събра задоволително гласове.

След прегласуване, само че единствено 96 бяха " за ", 64 бяха срещу, 43 се въздържаха.

Има Такъв Народ въобще не гласоподаваха за ръководител, а 22 от Българска социалистическа партия, 35 от " Възраждане ", Радостин Василев и шестима от ПП-ДБ бяха " срещу " номинацията на Хамид Хамид.

Десислава Атанасова упрекна депутатите, че блокират комисията, изключително поради изчезналия ръководител. И иронично предложи ротация, всеки член да е ръководител на комисията.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ иронизира, че двете най-големи групи не могат да се схванат. " Идете в стаята на Движение за права и свободи седнете на една маса с господин Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си ида си изберете ръководител ", сподели той.

 

В тази конюнктура ръководителят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че ще чака в допълнение да бъдат импортирани нови оферти за началник на комисията.

 

По време на дебата се използваха изрази като „ политически бухалки “, „ боязън да бъде свален имунитетът “, взаимно „ изпиране сред Кирил Петков и Бойко Борисов ".

„ Г-н Петков, какво правиш в тази компания, какво има да се проверява за твоята декларация “,попита зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Атанас Зафиров съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков, като изясни, че за неговата декларация " знае цяла България ". Подай си имунитета, излез от тази компания, прикани го той.

В отговор Петков за следващ път съобщи, че преди комисията да излезе със мнение, ще си даде самичък имунитета, само че няма да разреши „ прокуратурата да употребява своята власт като политическа бухалка “.

 

„ Продължаваме промяната-Демократична България “ няма да предложим ръководител на комисията, разгласи Петков и изиска ГЕРБ-СДС да създадат същото, с цел да няма подозрение за спор на ползи. Искаме ли, като народни представители, да оставим прокуратурата да работи „ на мрачно, като политическа бухалка “, или да видите какви са претекстовете на прокуратурата, стимулира плана на решение Петков.

 

Той означи, че до отстраняването на Иван Гешев е довел и механизмът, вкаран преди година и половина в проекта за възобновяване за надзор върху основния прокурор. Ето за какво след година и половина, без никакви обстоятелства и условия, прокуратурата реши да възобнови това дело, счита Кирил Петков. В този механизъм за надзор по проекта за възобновяване, съгласно него, Гешев е видял същинска опасност.

 

" Не запознат съм розов, кафяв фашизъм. Но знам едно - вие не би трябвало да казвате кой да бъде задържан.А за комплексираните депутати, цялостни с ненавист от Има Такъв Народ, въобще няма да ги разясня ", съобщи Кирил Петков. 

 

Повод за последните му думи бяха думите на Тошко Йорданов малко по-рано. 

" Неуважаеми народен изменник, господин Кирил Петков ", поде Йорданов, само че ръководителят на Народното събрание го прекъсна, с цел да се извини на съпредседателят на Политическа партия. 

След апела на Росен Желязков да се извини, той ескалира с още няколко октави: 

" Не, накажете ме най-сетне за истината. Кирил Петков и Бойко Борисов са страхливци. Рептилът Петков желае да изпере Борисов, а Христо Иванов го е измислил. Вие сте фашист, тъй като извършихте арест, който се оказа, че е противозаконен. Не бъркайте омразата с истината ", сподели Йорданов.  

" Това, което желая да разясня е за какво нашият механизъм докара до отстраняването. Защото за разлика от теоретичната опция да бъде разследван, ние имаме вяра, че господин Гешев има задоволително неща, за които да се тормози.

 

" Уважаеми сътрудници от ПП-ДБ, хайде да престанем с това двуличие. В какво да ме убеди комисията? Че Петков не е двоен жител ли? Какво да ме убеждавате, че Бойко Борисов има или няма къща в Барселона ли?

Това е една прашинка от това, което сътвориха ГЕРБ. И ще губим времето на една комисия. Вие сте поредни от записите - Асен Василев назначава цялата рода, а въпреки това се чудите по какъв начин да запазите престижа на Борисов още месец ", добави още нервност от парламентарната естрада Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. 


Ще помоля сътрудници да не спекулират с думата „ боязън “, изиска Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС при започване на дебата. За боязън можете да говорите, когато излезете и кажете какво правихте предходната година с оръжията за Украйна, обърна се той към Българска социалистическа партия. Изглежда, че имате боязън комисията да работи и да откри какви са същинските обстоятелства и условия, допусна депутатът. Благодаря ви, смелчаци, приключи изявлението си Георгиев.

Председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова разяснява на собствен ред, че прокуратурата не може да бъде политическа бухалка, тъй като решението е на българския съд. Тя моли интервенция „ Чисти ръце “ - с или без Гешев - да продължи до дъно, във всички партии, министерства и на всички места, " където се крадат 10 милиарда лева годишно “. Нинова повтори, че ПГ на левицата няма да поддържа тази комисия и да излъчи свои представители в нея. Няма да бъдем частичка от „ пералнята, която сега сглобявате “, безапелационна беше тя. Не ми говорете за боязън и за храброст, добави още Корнелия Нинова.

Според Цончо Ганев от „ Възраждане “ е честен акт депутатите сами да смъкват имунитета си. Създава се комисия, тъй като лицата, на които е пожелан имунитетът, отхвърлят да си го смъкват, уточни той. Взаимно се „ перете “, по тази причина сме принудени да гласуваме „ за “ такава комисия, съобщи Ганев. Той напомни, че тримата депутати от „ Възраждане, на които прокуратурата е поискала имунитета – Ангел Георгиев, Веселин Вешев и Костадин Костадинов незабавно сами са го дали.

Призовавам хората, подскачащи тук най-вече, да излъчат ръководител на краткотрайната комисия, с цел да може „ тази политическа дъвка “ да завърши по някакъв метод и да се фокусираме върху нещата, които са значими, прикани Настимир Ананиев от ПП-ДБ. Колегата му Кирил Петков добави, че предлага представител точно на „ Възраждане “ да оглави комисията, с цел да няма обвинявания в отсрочване.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) разяснява, че Висш съдебен съвет е взел решение за освобождение на Гешев от служба, поради това, че е оскърбил Народното събрание, а е трябвало да бъде поради „ делата на трупчета “, употребявани за рекет. Той попита за какво в този момент се желае имунитета на Бойко Борисов и на Кирил Петков. И напомни, че делото против Петков е прекъснато, а не спряно. Затова желая да се сътвори комисия - да забележим какви са новите условия, които са наложили обновяване, само че нямам доверие да има такива, добави Атанасов.

 

" Всичко в тази зала е ясно като бял ден в Барселона, следен от Мис Бикини ", обобощи обстановката в Народното събрание Филип Станев от Има Такъв Народ

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР