След близо 4 часа чакане, българите, които искат да се

...
След близо 4 часа чакане, българите, които искат да се
Коментари Харесай

151 години от рождението на Гоце Делчев: Започна пропускането на български граждани през границата на РСМ

След близо 4 часа очакване, българите, които желаят да се включат в честванията на годишнината от рождението на Гоце Делчев, започнаха да влизат в Република Северна Македония през граничен пункт " Деве хълм ".

Заради проблеми в системата граничните управляващи в югозападната ни съседка не можеха да правят инспекция на документите. Българите пък видяха в това опит да се забави пътуването им към столицата Скопие.

Българската делегация, която е в Скопие, с цел да уважи паметта на Гоце Делчев, ще изчака българите да стигнат до столицата на Северна Македония, с цел да проведат общо поклонение.



Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев - популярен български бунтовник и идеолог на битките за освобождението на Македония и Одринско.

При изключителни ограничения за сигурност в Република Северна Македония се празнува годишнината на Гоце Делчев.

Подробности вижте във включването на специфичните ни пратеници в Скопие Александър Марков и оператора Ивайло Стоянов.

Заради напрежението сред България и РСМ през последните месеци, управляващите в Скопие са основали организация делегациите на ръководещите в Скопие, опозицията и пристигналите от България да положат венци пред революционера без да се засичат.

От българска страна пред тленните остатъци на Гоце Делчев ще се поклонят вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Очаква се в столицата на Северна Македония да дойдат сред 100 и 150 българи, организирали се с рейсове. Те ще бъдат ескортирани от границата до подстъпите на Скопското кале.

В продължение на 4 часа, обаче, към 30 автомобила с българи, тръгнали към Скопие за честванията на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, не можеха да преминат граничен пункт " Деве хълм " и да влязат в Република Северна Македония. Хората стояха блокирани в буферната зона сред пункт " Гюешево " и " Деве хълм " поради проблем в граничната система на РСМ и чакаха за инспекция.





Вътрешният министър Иван Демерджиев удостовери, че няколко български лица не са позволени да преминат границата, само че се надява документите им да бъдат обработени. Има и лист с 14 лица, български жители, на които е наложена забрана да вземат участие в поклонението, защото съгласно управляващите в РСМ ще извършат провокация и напрежение.

Демерджиев съобщи, че не може да се ангажира със мнение дали има българи, които са спрени безпричинно на границата и че това ще стане ясно към края на деня.

Каква е ситуацията на граничния пункт " Гюешево " вижте във включването на Станислава Христова:

Малко след 10 часа главата на МПЦ архиепископ Стефан отслужи панихида в наличието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски и членове на държавното управление.



В 11.30 стартира поклонението, проведено от опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ. На място дойде и водачът на партията Християн Мицоски.

Той съобщи, че всеки българин, който желае да пристигна и да уважи паметта на Гоце Делчев, може да го направи, само че без да наскърбява страната и народа на Северна Македония. По думите му България е върнала Северна Македония в Средновековието с държанието си.



Движението към църквата " Свети Спас " от самата черква и крепостта до кръстовището при Музея на жертвите на Холокоста е затворено. Специални полицейски сили са ситуирани на КПП-та, където е проведен пропускателен режим. Хеликоптер кръжи над мястото за честванията.

По тематиката работят: Александър Марков, Станислава Христова







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР