След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет

...
След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет
Коментари Харесай

От ресторантьорския бизнес изразяват недоволство от параметрите в бюджета

След близо 20 часа диспути, депутатите одобриха дефинитивно държавния бюджет за тази година. Народните представители взеха решение компаниите с над 100 чиновници да изплащат заплати единствено по банков път. Гласувани бяха редица нараствания, като 30 млн. лв. отиват за заплати в Спешна помощ и РЗИ.

От ресторантьорския бизнес показват неодобрение от параметрите в бюджета.

" Това, което беше признато в пленарната зала, е радикално друго от това, което беше гласувано в бюджетната комисия ", сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той посочи, че българските заведения за хранене постоянно издават касови бележки и както във всеки различен отрасъл има " черни овце ", които не го вършат. По думите му обаче, повече от половината ресторантьори са съзнателни.

" Имаме вързани апарати с Национална агенция за приходите. България е единствената страна в Европа, където данъчните управляващи могат да запечатват търговски обект, в случай че не се издава касов бон ", сподели Алибегов.

Според него новите промени ще натоварят с близо 30-40% повече разноски компаниите, защото в счетоводството ще би трябвало да бъдат назначени в допълнение хора, които да отговорят на новите условия, като това за оповестяване на касовите наличия.

" Странно е, че партията, която го предлага това нещо, имаше написано с огромни букви " Намаляване на административната тежест ", уточни Алибегов.

По отношение на Данък добавена стойност от сектора са удовлетворени, защото в 24 страни от Европейски Съюз тази ставка е диференцирана и нормално е на половина. Алибегов още веднъж отбрани тезата, че от две години локдаун заведенията за хранене са били затворени 11 месеца, а в това време се е нараснал минималният застрахователен предел на съвсем 800 лева

" Браншът е внесъл що се касае за 2018 година, в случай че не и повече пари в бюджета, тъй като има изсветляване на бранша ", изясни Алибегов и добави: Малко хора внасяме в бюджета, а доста повече дърпат от него.

Ричард Алибегов напомни позицията на сектора, че са недоволни от министъра на туризма, защото в началото е било декларирано, че ще има назначен експерт на поста. В същото време, съгласно него, в бюджета туризмът не е приоритет, защото парите в бранша са понижени с към 1 млн. лева

Частично удовлетворени от бюджета са синдикатите.

" Нашите претенции бяха изпълнени на 100 %, постоянно ще има недоволни. Но би трябвало да проявим схващане и невзискателност. Все отново нашите претенции не бяха просто за повдигане на заплатите, тъй като някой желае повече пари. Ние сигнализираме от дълго време, че трябват ограничения за незабавната помощ ", сподели пред Красимир Митов от профсъюз " Защита ".

Той обаче е на мнение, че макар признатите претенции на синдикатите, " борбата ще продължи от понеделник ". Причината е в това, че те ще желаят бистрота при разпределянето на средствата.

" Имаме подозрения, че парите могат да потънат в пясъците поради орязания бюджет на Министерство на здравеопазването и това дали ще бъдат заслужено разпределени, или ще бъдат дадени на нашите хора, а други да вземат по 50 лева Ние сме дали своите оферти и от понеделник ще продължаваме да отстояваме. Продължаваме с митингите, до момента в който не получим гаранции, че разпределението ще стане транспарантно ", изясни Митов.

Той е на мнение, че не във всички сфери приходите изпреварват инфлацията. " В опазването на здравето може да е по този начин, само че то е хронично недофинансирано ", сподели гостът.

Според икономиста Юлиан Войнов реакцията на бизнеса е обикновено да бъде неодобрение. Tой изясни, че има неща в бюджета, за които няма проблем да бъдат изпълнени. Като докладите за касовата наличност, за която от бизнеса се притесняват, че ще имат спомагателни разноски. По думите му и в този момент в края на деня комерсиалните обекти вършат сходен доклад.

Войнов добави, че административното задължение е по-малко.

" В България главният налог са косвените налози и Данък добавена стойност, за сметка на ниския корпоративен налог и налога за физическите лица, които в Европейски Съюз доближават до 40 %. Това е някакъв компромис, в случай че в действителност намаляването на Данък добавена стойност води до заплащания в бюджета ", сподели икономистът.

Войнов счита, че България е единствената страна, в която приходите изпреварват инфлацията. " Разбираемо е, че има доста браншове в страната, в които има недоволни, само че голяма част от разноските за 2022 година и тази година съставляват фрапантно нарастване на обществените заплащания и заплатите от порядъка на 50 даже 100 % ", посочи той.

" Това са непрекъснати разноски в годините, които по никакъв метод не могат да бъдат понижени ", добави Войнов и означи, че за идната година се чака закъснение на стопанската система, което значи, че приходите в бюджета ще понижават, а разноските ще се усилват.

Юлиян Войнов е на мнение, че свиването на финансовите разноски е най-лесното, което може да се направи, а това е главен инструмент за растежа на страната.

" Когато се потегля в противоположна посока и се вършат непрекъснати разноски и преразпределяне на бюджетните разноски за по-високи заплати, това е политика, която по-скоро стагнира обстановката, само че и стопанската система не се развива с този ритъм, за който ни се желае да се развива ", разяснява той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР