След близо 11-часово заседание, завършило късно снощи, ресорната комисия в

...
След близо 11-часово заседание, завършило късно снощи, ресорната комисия в
Коментари Харесай

Асен Василев се отрече от Бюджет 2023 след бламиране от парламента

След близо 11-часово съвещание, приключило късно нощес, отрасловата комисия в Народното събрание одобри на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за 2023 година Това обаче стана след съществено орязване на основните ограничения за усилване на данъчния надзор, които бяха записани от финансовия министър Асен Василев. Основна причина за отпадането им станаха оферти на ГЕРБ, подкрепени главно от " ИТН " и " Възраждане ". Всичко това принуди в края на съвещанието Василев да разгласи, че не поддържа бюджета в този му тип, а Тошко Йорданов от " ИТН " му предложи да си подаде оставката.

Финансовият министър Асен Василев се отхвърли от Бюджет 2023 след бойкот от Народното събрание с невиждано за последните 20 години изказване.  " След като не бяха признати ограниченията за данъчна събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ", заяви Василев пред депутатите от бюджетната комисия към 23:30 ч. във вторник, след над 10-часов маратон по гласуването на второ четене на тотално закъснелия финансов проект на страната за 2023 г. Предстои финално гласоподаване на текстовете в пленарна зала.

Поводът за трагичната развръзка бе фактът, че депутатите от комисията отхвърлиха във вторник вечерта повечето от основните ограничения за усилване на данъчния надзор, оповестени преди този момент от Асен Василев. Става въпрос за заплащането на заплати във компаниите в ресторантьорския отрасъл и тези с над 50 чиновници единствено по банков път, за т. нар. безплатен обяд (правото на потребителя да откаже да заплати сметката си в заведение, в случай че не получи касова бележка), а също и представянето на постоянна отчетност пред Национална агенция за приходите на касовите наличия във компаниите. 

Отхвърлянето се случи по предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който на процедура бе мотор на множеството генерални обрати във финансовия проект на страната през целия ден.

С гласовете на ГЕРБ, " Възраждане " и " ИТН " беше отхвърлено предлагането заплатите на чиновниците да се изплащат единствено по банков път. Тази мярка беше ориентирана за компаниите с над 50 чиновници, както и към ресторантьорския отрасъл. Отхвърлена беше и концепцията клиентите, които не получават касова записка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата. С тези хрумвания Асен Василев целеше да усили събираемостта на Данък добавена стойност. Отпадна и предлагането за представянето на постоянна отчетност пред Националната организация за приходите (НАП) на касовите наличия във компаниите.

" Отнехте инструмент за надзор и събираемост на налозите. Стана ясно, че Национална агенция за приходите не би трябвало да ползва този инструмент ", съобщи Василев.

Той упрекна депутатите в лобизъм и добави, че " всеки може да го кара през пръсти, стига да се обади на някоя парламентарна група ". Финансовият министър сподели още, че преди да стартира гледането на бюджета в пленарна зала ще даде на народните представители сумата, която бюджетът ще загуби поради неприетите ограничения. По думите му това са стотици милиони левове.

Йордан Цонев заключи, че бизнесът в България тревожа ниски налози и е недопустимо да се лишават принадлежности за данъчен надзор на финансовото министерство. Според него към този момент на никого " не му пука " за събираемостта.

Ресторантьорите получиха още прерогативи в бюджета, откакто концепцията на " ИТН " за преустановяване на пониженото за тях и кетъринг фирмите Данък добавена стойност беше отхвърлена. Мярката беше въведена като облекчение поради рецесията, провокирана от ковид. От Министерството на финансите прецизираха, че не е редно в средата на годината да се прави сходна смяна, само че и допълниха, че в идващия бюджет понижени данъчни ставки няма да има.

Преди дни министърът на туризма Зарица Динкова загатна, че пониженото Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл може да отпадне поради случая с клиента, който заплати 490 лева за три пържоли в заведение във Варна. След това от браншовите организации оповестиха, че ще го съдят поради уронване на престижа на заведенията. Именно тази реакция предизвика Динкова да предизвести заведенията какво може да се случи.

Бюджетната комисия не одобри нито едно от двете оферти, свързани с отпадането на дерогацията за България за съветския нефт.

Предложението на Венко Сабрутев от ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " предвиждаше в 30-дневен период от обнародването на закона в " Държавен вестник " Министерският съвет да предприеме дейности за разбор на рисковете по отношение на предварителната анулация на дерогацията, а на Делян Добрев от ГЕРБ - това да стане в 7-дневен период.

Ние показваме воля да прекратим дерогацията, съобщи Делян Добрев, който разяснява предлагането на ГЕРБ. От ПП-ДБ показаха, че по принцип имат позиция в посока отпадане на дерогацията, само че не и без предварителни уверения, че в този период няма да се увеличи цената на бензина за потребителите и да има проблеми с доставките за българския пазар заради механически аргументи.

Двете оферти провокираха полемика сред членовете на комисията за изгодите и вредите за стопанската система ни, цените на горивата у нас, геополитическата ориентировка на страната в подтекста на войната в Украйна, възможния екологичен риск и за това по кое време да се приключи дерогацията и какъв брой квалифицирано това да стане.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че това е сериозен въпрос предвид на работата на рафинерията в Бургас и положението на инсталациите й, опциите да се доставя нефт поради положението на протока Босфор и риска в Черно море, както и поради нуждата да се проучват икономическите и данъчните резултати.

Дерогацията влезе в действие на 5 декември предходната година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември следващата година, подсети министърът.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР