След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на

...
След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на
Коментари Харесай

България чества 137 години от Съединението под знака на съпричастност с пострадалите от наводненията

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разграничена на Княжество България и Източна Румелия. Българското население, останало под османска власт, се стреми към сливане с освободените българи.

 

През 1880 година е основан Българският скришен централен революционен комитет, който се заема със задачата да реализира обединяването на Княжеството с Източна Румелия. На 6 септември 1885 година към 300 четници от Голямо Конаре потеглят към Пловдив, където е задържан регионалният шеф на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

 

Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с доктор Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с умишлен манифест утвърждава присъединението на региона.

 

Денят е разгласен за формален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година

 

Празникът ще бъде маркиран с празнувания и начинания в цялата страна. Кулминацията на тържествата по традиция ще бъде на площад „ Съединение “ в Пловдив от 20:30 ч. Президентът Румен Радев ще е там Пловдив, с цел да ще взе участие в тържествената гала във връзка 137-ата годишнина от Съединението. Историческият музей във Пловдив е със свободен вход през днешния ден.

 

Тази година обаче българите празнуват Съединението под знака на съпричастност с потърпевшите от наводненията в карловските села и в село Трилистник преди дни.

 

Вече са проведени няколко акции за дарения за фамилиите, останали без дом. Включиха се и украински доброволци. В региона се доставят бутилирана вода, дезинфектанти и хранителни артикули. Най-голяма нужда има от доброволци, които да оказват помощ в разчистването на тоновете тиня и дървета, които покриха разрушените улици и наводнените дворове. Повече от 600 души са декларирали, че през днешния ден се включват в разчистването на къщите и улиците в опустошените селища. На място работят военни и спешни екипи. Служебният министър председател Гълъб Донев ще посети през днешния ден три от най-сериозно потърпевшите от наводненията села - Богдан, Каравелово и Слатина. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР