След аварията в ТЕЦ Република в Перник, от екоминстерството съобщиха,

...
След аварията в ТЕЦ Република в Перник, от екоминстерството съобщиха,
Коментари Харесай

Проверяват реките за замърсяване след скъсването на дигата в Перник

След повредата в Топлоелектрическа централа „ Република ” в Перник, от екоминстерството оповестиха, че стартират инспекции, които би трябвало да открият дали има замърсяване на реки.
От екоминистерството се надяват скъсаната дига да не е нанесла огромни екологични вреди. Замервания за замърсяване ще се вършат на река Струма и язовир Пчелина. Досега са издадени над 10 наставления, свързани със положението на хранилището, оповестява Българска национална телевизия.

" Все отново са утайки. Не е добре да са във водата. Има риба, има екология надолу. Аз се тормозя да не стигне и до Гърция. Разбира се, че ще има наказания. ", съобщи Емил Димитров, министър на околната среда и водите

Сигналът за скъсаната дига на шламохранилище на Топлоелектрическа централа „ Република " в Перник е подаден малко след 9 часа сутринта. Това наложи евакуация на част от единия от кварталите на града. Заради приливната вълна бяха евакуирани към 30 души от няколко блока в квартал,,Калкас ", а регионът беше отцепен от полицията. Очевидци описват, че единствено за няколко секунди водата съумява да наводни стадиона, който се намира наоколо. Няма потърпевши хора и нанесени материални вреди, заяви кметът Станислав Владимиров. Заради повредата ТЕЦ-ът ще премине на газ. Още в ранния следобяд течът беше спрян, а спешните екипи съумяха да укрепят дигата.

В шламохранилището се депонира най-фината прахуляк след преработката на въглищата от Топлоелектрическа централа “Република”. Оказва се обаче, че потенциал е бил напълнен на 100 %.

Според Станислав Владимиров, кмет на Перник, шламохранилището би трябвало да бъде затворено и рекултивирано.

Екоминистърът Емил Димитров съобщи, че Топлоелектрическа централа,,Република " ще продължи да работи с газовия си казан, с цел да може Перник да има топла вода.

" Трябва да си укрепят крайбрежията на хранилището. Да го употребяват за ексклузивен режим, до момента в който си оправят другото вместилище. На този стадий, с цел да няма боклуци ще преминат на газ. Може цената да е малко по-висока, само че въздухът ще бъде чист и града ще има топла вода. ", сподели още министърът.

Вътрешният министър Младен Маринов, който също беше на мястото на случая, разгласи, че е известен основният прокурор, който е разпоредил започването на следствени дейности. " Те ще стартират с оглед и надлежно ще преминат към инспекция на документите и изобщо подръжката и употребата на оборудването. ", добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР