След атентатите от 11 септември се наблюдава нарастване на ислямофобските

...
След атентатите от 11 септември се наблюдава нарастване на ислямофобските
Коментари Харесай

22 години след трагедията на 11 септември ислямофобията в САЩ не стихва

След атентатите от 11 септември се следи повишаване на ислямофобските офанзиви и предразсъдъците против мюсюлманите в Съединени американски щати. Според специалисти като Халед Али Бейдун, професор по право в Държавното учебно заведение по право " Уейн ", ислямофобията остава централен въпрос в американската политика даже 22 години след трагичните събития от 11 септември 2001 година Мюсюлманите не престават да се сблъскват с дискриминация и предубеждения, което ги трансформира в цел за изкупителна жертва в разнообразни контексти измежду американското общество.


Днес се навършват 22 години от терористичните офанзиви на 11 септември, считани за най-мрачния ден в историята на Съединени американски щати, които лишиха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. Това беше ден, който промени света във всеки един смисъл на думата.

За мюсюлманите, които сами бяха измежду жертвите на офанзивите, това беше началото на мрачна ера, в която те бяха демонизирани поради религията и идентичността си.

След 11 септември 2001 година милиони мюсюлмани, живеещи в Съединени американски щати, все по-често стават обект на ислямофобски офанзиви и съгласно специалистите тези предубеждения са " към момента живи и работят " 22 години по-късно.

" Ислямофобията ще остане централна тематика в американската политика в обозримо бъдеще, тъй като мюсюлманите са лесна изкупителна жертва във въображението на американците и до през днешния ден ", споделя пред Анадолската организация Халед Али Бейдун, професор по право в „ Уейн Стейт Скул ъф Юръп “ в щата Мичиган. " Когато мислят за тероризъм, първото нещо, за което се сещат, са мюсюлманите ", сподели той.

Според него е " в действителност значимо " да се мисли за ислямофобията " оттатък американските граници ".

Съединени американски щати " изнесоха ислямофобията в международен мащаб ", давайки на други държавни управления като Китай, Мианмар и Индия опция да се борят с мюсюлманите, сподели той. " Виждаме по какъв начин американското завещание на ислямофобията незабавно след терористичните офанзиви от 11 септември се глобализира и изнася в близки и далечни страни ", сподели той. " И това би трябвало да бъде разпознато и посочено като едно от наследствата на 11 септември. "

Бейдун обаче посочи, че ислямофобията в Съединени американски щати " не е толкоз интензивна, колкото беше в предходни години ", като съобщи, че това се дължи " значително на обстоятелството, че (бившият президент на Съединени американски щати Доналд) Тръмп не е на поста си ".

Нихад Ауад, изпълнителен шеф и съосновател на Съвета за американско-ислямски връзки (CAIR), най-голямата мюсюлманска група за цивилен права в Съединени американски щати, съобщи, че ислямофобията се е показала по " противен и принудителен метод " незабавно след терористичните офанзиви.

" Атентатите от 11 септември бяха ориентирани против всички американци, в това число и против мюсюлманите, само че и ответната реакция против американските мюсюлмани беше мъчителна за мюсюлманите, които са упреквани за атентатите и са свързвани с терористите, направили закононарушенията ", сподели той.

Много мюсюлмани са се сблъскали със смъртни закани, физически набези и тормоз след 11 септември, а няколко джамии са били вандализирани, съгласно показания пред Конгреса през 2011 година на групата за правна отбрана „ Southern Poverty Law Center “.

Непосредствено по-късно закононарушенията от ненавист против мюсюлмани внезапно нарастват, като съгласно ФБР от 2000 година до 2001 година те са се нараснали със 1617%, което е един от най-високите бройки на ислямофобски закононарушения от ненавист, следени в миналото в Америка.

Ауад съобщи, че CAIR и други мюсюлмански организации също са били обект на офанзиви, а той е бил измежду хората, включени в " листата за наблюдаване ".

" Разпитваха ме на летищата и ме водеха на вторична инспекция, когато се връщах от задгранични пътувания. Отне ми доста време, с цел да мога в действителност да изляза от листата ", споделя той. " Второ, аз и още няколко видни членове на мюсюлманската общественост бяхме следени от държавното управление на Съединени американски щати. "

Ауад съобщи, че през днешния ден мюсюлманската общественост в Съединени американски щати е " доста по-голяма ", а CAIR разполага с повече от 60 юристи на цялостно работно време, които водят правосъдни каузи за несправедливостите против мюсюлманите.

" Но това не значи, че ислямофобията е изчезнала ", сподели той. " Ислямофобията към момента е жива и рита, както се споделя. "

Когато се случват терористичните офанзиви на 11 септември, Бейдун е студент в лицей, живеещ в щата Калифорния.

" За една заран ислямът като вяра, мюсюлманската еднаквост, арабската еднаквост - всички тези неща, които бяха неразделна част от моята същина - бяха демонизирани ", сподели той. " Спомням си през първата седмица доста ярки мемоари за това по какъв начин майка ми беше нападната, тъй като носи хиджаб. Сестра ми беше подложена на дискриминация, тъй като носеше хиджаб. "

Американските мюсюлмани обръщат внимание и на забележителната смяна в тона към мюсюлманите в администрациите на Тръмп и Байдън. През май президентът Джо Байдън възобнови дългогодишна традиция, като провежда празнуване на Курбан Байрам в Белия дом, което беше спряно от Тръмп. Малко по-късно Белият дом организира съвещание по въпросите на ислямофобията, на което високопоставени чиновници на администрацията се срещнаха с водачи от мюсюлманската общественост.

" Въпреки че администрацията на Байдън в някои връзки е съизвършител в поддържането на ислямофобията, фактът, че тя посочва ислямофобията като проблем, е позитивна стъпка ", сподели Бейдун. " По същия метод, в случай че би трябвало да бъда прям с вас, ангажирането на Тръмп с редица категорично ислямофобски дейности в огромната скица на нещата беше съпътстващо позитивно, тъй като съобщи доста ясно на американците, че ислямофобията е нещо, което е действително. "

Ауад означи нуждата от световни старания за " отпор на омразата и дискриминирането против малцинствата, в това число мюсюлманите ".

" Призоваваме администрацията на Съединени американски щати да сътвори работа, която да се назовава Специален делегат за наблюдаване и битка с ислямофобията ", сподели той и добави, че в Държавния департамент има сходни пратеници за битка с антисемитизма.

Като означи, че някои членове на Конгреса от Демократическата партия, измежду които Кори Букър, Илхан Омар и Джан Шаковски, внесоха още веднъж в Конгреса през юни Закона за битка с интернационалната ислямофобия, Ауад съобщи, че в случай че администрацията на Байдън е " сериозна " във връзка с битката с ислямофобията, президентът " може да подпише изпълнителна заповед и това ще бъде направено ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР