След апокалиптичната прогноза за скок до 4 лева на цените

...
След апокалиптичната прогноза за скок до 4 лева на цените
Коментари Харесай

Живодар Терзиев: Ако “Лукойл” спре да работи с руски нефт, цените на петрола ще скочат

След апокалиптичната прогноза за скок до 4 лв. на цените на горивата, която някогашния стопански министър на Румен Радев Никола Стоянов направи в народен ефир, през днешния ден и шефът на Българската петролна и газова асоциация уточни, че спре ли рафинерията в Бургас да работи с съветски петрол, допустимо е цената да тръгне нагоре. 

" Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите равнища, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лв., с цялата конвенционалност, че няма да се наемам дали са били 3,20 или 3,15 лв.. Може да предположим, че при същите условия през днешния ден цените биха могли да бъдат същите. 

Цени са същите единствено поради това, че рафинерията в Бургас преработва съветски петрол, който е една концепция или доста по-евтин като суровина, и една концепция по-евтин на българския пазар ", съобщи пред Нова телевизия Живодар Терзиев, ръководител на УС на Българска петролна и газова асоциация.

До края на годината обаче цените на бензиновите колонки ще се задържат окол 3 лв., уточни още той.

По думите му каква ще бъде цената през идващите седмици и месеци - това е игра на нерви.

" Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която създава вести, а тези вести се копират директно върху цените на горивата. Така че - уповавам се това да са оптималните цени, които виждаме сега, само че не мога да подсигурявам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените към 3 лв. ги виждаме сега и по-скоро това ще бъде до края на годината ", акцентира той.

Тежките прогнози на някогашните служебни министри на Радев и ръководителя на БПГА идват, лед като държавното управление реши да приключи дерогацията, която бе дадена от Европейската комисия в средата на предходната година, откакто Брюксел взе решение да наложи ембарго за импорт на нефт от Русия.

Правото на дерогация ни бе обещано след договаряния по време на предходното държавно управление на Кирил Петков. Основният претекст - характерното географско състояние на страната ни. Докато влезе в действие обаче служебното държавно управление на Гълъб Донев влезе в спор с Европейска комисия по отношение на параметрите й.

Европейската комисия трябваше да посочи, че България не може да продава съветски нефт или артикули, създадени от подобен, откакто служебното държавно управление на Гълъб Донев (и по-специално тогавашния министър на енергетиката Росен Христов) уточни, че страната ни няма да наруши изискванията на дерогацията, в случай че изнася горива, получени при преработката на съветски петрол.

Живодар Терзиев и преди е рисувал мрачни сюжети за цената на горивата в страната. В края на септември тази година да вземем за пример той съобщи, че до края на годината ни чака по-висока цена от близо 3-те лв. за бензин.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР