След акциите в помощ на паметника Шипка и Мадарския конник,

...
След акциите в помощ на паметника Шипка и Мадарския конник,
Коментари Харесай

След Шипка и Мадарския конник кампания събира средства за Плевенската панорама

След акциите в помощ на паметника Шипка и Мадарския конник, идващият благотворителен концерт на акцията " Ние обичаме България " ще насочи напъните си към Плевенската гледка, оповестиха уредниците от веригата супермаркети " Билла България " на конференция през днешния ден. Той ще е на 22 май в зала " Арена Армеец " и ще събере над 10 реализатори от разнообразни поколения, а 10-те лв. от всеки продаден билет ще отидат за реституция на музея.

 След Шипка и Мадарския конник акция събира средства за Плевенската гледка
© BILLA България

" Мистерията на българските гласове " и рапърът 100 кила, Берковската духова музика и Веселин Маринов, " Дийп зоун проджект " и " Тоника " са измежду артистите, които ще вземат участие безплатно в концерта. Ще се продават й сувенири. Досегашните две издания на самодейността демонстрират, че това е сполучлив модел - предходната година акцията е събрала над 90 хиляди лв. за Мадарския конник.

Те са вложени в съоръжение на мултимедийния посетителски център, построен преди време с пари от програмата " Регионално развиване ". В него към този момент има актуален детски ъгъл със сензорна (тъч скрийн) маса за просветителни игри, информативен киоск за възрастни и 20 чифта очила за виртуална действителност. С тях ще може да бъде прегледана 3D възстановка на обредната просвета на Мадара, която ще бъде подготвена към края на юни. Ще има и далекоглед за хората с двигателни увреждания, защото особеностите на паметника не разрешават създаване на друга помощна инфраструктура.

Със средствата от новия концерт ще бъдат реставрирани голямото панорамно платно на " Плевенската епопея " (115 на 15 м.) и eкспозицията пред него. За 40-те си години битие те в никакъв случай не са били реставрирани и са изгубили своя 3D-ефект. Панорамата е единствения музей от сходен вид на Балканския полуостров и един от единствено 30 в света, показаха от общината в Плевен на конференцията. Ако се съберат задоволително средства, в музея ще бъдат сложени сензорни екрани и ще бъде ремонтиран покрива.

1,5 млн. лева са средствата за консервация и реституция на монументи, планувани в бюджета на Министерството на културата. Те се разпределят на планов принцип, а срокът за подаване на оферти бе до 10 април. Въпреки че нарастването е тройно по отношение на 2015 година, парите са още непропорционално малко по отношение на огромното количество монументи, нуждаещи се от поддръжка. Затова министерството гледа позитивно на начинания от страна на бизнеса, уточни в отговор на въпрос на " Дневник " Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " във ведомството. Според кмета на Плевен Георг Спартански ключът към своевременна грижа за огромния брой монументи минава точно през сходни акции на жителите и бизнеса. Българите не са по-бедни през днешния ден в сравнение с преди 100 години, когато с дарения са строени голям брой институции, съобщи той той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изчезващото завещание (163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР