След 9-месечно задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, корабът Царевна

...
След 9-месечно задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, корабът Царевна
Коментари Харесай

След 9-месечно задържане в Мариупол: „Царевна” акостира във Варна

След 9-месечно задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, корабът " Царевна " през днешния ден се завърна във Варна, заяви Българска телеграфна агенция.

Пред медиите капитанът му Павел Павлов описа, че мъчно може да опише претърпяното. " Ситуацията беше като на война, което мъчно може някой да си го показа, в случай че не го е претърпял. Това са рискови преживявания, срещу всевъзможни човешки разбирания ", сподели Павлов. Той посочи, че е невероятно да се изясни по какъв начин се усещат хората, когато на 20 метра от тях падат бомби и се чуват непрестанно престрелки на територията на пристанището. Капитанът добави, че по кораба има пробойни от изстрели, които не са се отразили на плавателната му дарба. По време на престрелките екипажът на " Царевна " се е криел в машинното поделение.

Комуникация с офиса във Варна имахме непрестанно, добави Павлов. По думите му българите не са имали проблеми с украинските или съветските управляващи. Те са имали връзка и с другите кораби в пристанището, при потребност взаимно са си помагали.

" Царевна " влиза на ремонт, добави Николай Стефанов, шеф на компания " Овърсийз Меритайм ". По думите му корабът ще продължи да плава, само че ще бъде заменен районът му на работа. Стефанов добави, че към момента не се знае какъв брой време ще продължи ремонтът, само че ще бъде осъществен във Варна.

Представителят на корабособственика Даниел Стефанов благодари на екипажа за проявеното геройство при справяне с доста мъчно обстановка. Той изрази насладата си, че всички са живи и здрави. " Загубите за компанията занапред ще ги изчисляваме, само че това са пари – те се печелят и се губят, значимото е, че няма човешки жертви, няма ранени ", сподели Стефанов. Той посочи, че на украинските моряци, които бяха на борда при прибирането на " Царевна ", във Варна ще им бъде препоръчана работа в компанията, те ще решат дали ще одобряват.

Стефанов напомни още, че коридорът за сполучливото извеждане на кораба от Украйна бе проведен и с напъните на дипломатите от българското външно министерство.

Царевна напусна пристанището в Мариупол на 10 ноември тази година. Преди това, на 18 април, 14 българи и един украинец от екипажа бяха евакуирани от Украйна и се прибраха вкъщи. Тогава петима моряци останаха на борда на кораба по лично предпочитание - трима български и двама украински жители, в това число капитанът на кораба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР