След 9 години управление на консерваторитеИскам да променя страната, обяви

...
След 9 години управление на консерваторитеИскам да променя страната, обяви
Коментари Харесай

Левицата победи на вота в Австралия

След 9 години ръководство на консерваторите
Искам да трансформира страната, разгласи бъдещият министър председател

Силно показване на Зелените на изборите

Австралийската лейбъристка партия победи на изборите в Австралия и ще образува идващото държавно управление на страната, съобщи Ройтерс.

Едва 4-5 места разделят лейбъристите от постигането на болшинство от 76 места в 151-местната Камара на представителите - долната камара на австралийския парламент, демонстрират неокончателните резултати от преброяването.

Обявяването на формалните резултати може да отнеме няколко дни поради преброяването на рекордните 2,7 милиона бюлетини, изпратени по пощата.

Възможно е левицата да се нуждае от поддръжката на самостоятелни депутати и по-малки партии, с цел да се върне на власт за първи път от 2013 година

Лидерът на лейбъристите Антъни Албанезе следва през днешния ден да постави клетва като 31-ия министър председател на Австралия. След което ще замине за Токио, където на следващия ден ще взе участие в срещата на високо ниво на формата “Куад” ( “Четворката”) дружно с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, както и министър председателите на Япония и Индия.

“Искам да трансформира страната. Искам да трансформира метода, по който работи политиката в тази държава”, сподели бъдещият австралийски министър председател пред публицисти на излизане от кафене в предградие на Сидни, където се снима дружно със свои последователи.

Австралийската демократична партия на досегашния министър председател Скот Морисън загуби в няколко покрайнини, които са обичайни нейни бастиони, от самостоятелни претенденти, най-вече дами, които организираха акция за по-сериозни дейности против климатичните промени, честност и тъждество сред половете. Независимите претенденти и мощно представилите се “Зелени” на доста места лишиха места и на лейбъристите, отбелязва Ройтерс.

Морисън разгласи, че ще се отдръпна от лидерския пост в Либералната партия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР