След 9 дни протести, лидерът на протестиращите в Армения и

...
След 9 дни протести, лидерът на протестиращите в Армения и
Коментари Харесай

Първите преговори след протестите в Армения завършиха без резултат

След 9 дни митинги, водачът на протестиращите в Армения и министър председателят, против който са ориентирани демонстрациите, седнаха на масата на договарянията. Предложението за диалога насочи министър-председателя. Срещата, обаче, приключи без резултат.

 © Българска телеграфна агенция / Hrant Khachatryan / PAN Photo via AP
Няколко минути продължи срещата сред премиера Серж Саркисян и водача на протестиращитe. Но до разговор не се стигна. Саркисян упрекна стачкуващите в шантаж и напусна срещата.

Двамата разговаряха тази заран в хотел в центъра на столицата. Саркисян насочи поканата за договаряния през вчерашния ден като се появи изненадващо на митинг. Опозиционният народен представител Никол Пашиян се съгласи на диалози, единствено в случай че бъдат разисквани изискванията за отдръпване на премиера.

49-годишният Пашиян е някогашен публицист. През 2008 година е лежал за малко в пандиза, поради присъединяване в проява против Серж Саркисян, който тогава беше президент на Армения.

Демонстрантите упрекват настоящия министър председател, че е окупирал властта. В края на 10-годишното си президентско ръководство той промени конституцията - и от президентска република, Армения стана парламентарна. Законовата промяна даде опция да Саркисян да оглави премиерския пост.

При вчерашните митинги против Саркисян са бяха арестувани към 70 души. Предишния ден полицията арестува над 230 стачкуващи. След неуспеха на днешните договаряния, стачкуващите обявиха, че митингите не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР