След 9.30 ч. днес, на няколко етапа, през 30-45 минути,

...
След 9.30 ч. днес, на няколко етапа, през 30-45 минути,
Коментари Харесай

Опасно изпускане на води в коритото на Въча

След 9.30 ч. през днешния ден, на няколко стадия, през 30-45 минути, в коритото на река Въча ще се изпускат до 235м3/сек. За съпоставяне, обикновено протичат към 5м3/сек.

По реката няма нито информационни табели, нито сигнализация, нито какъвто и да било различен метод за известяван на хората , сигнализират от Сдружение „ Балканка “ поради риска за риболовците и предходни сходни произшествия при внезапно повишаване на водните равнища.

На няколко стадия в границите на деня ще бъдат изпускани големи количества вода „, изясни пред БНР инж. Иван Пандъков от „ Балканка “.

По думите му приказваме за три пъти по-високи размери от най-големия хидропикинг, който се следи при употребата на самите централи по реката.

До този миг няма построена уведомителна система , настояват от „ Балканка “.

Компетентните институции от системата на Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието са били сезирани с писмо, в което от сдружението алармират за идните действия по реката. Отговор към този момент няма.

„ Безспорно операции с основен изпускател на язовирна стена и хидропикингът, който се чака в реката, е голямо влияние върху Противовъздушна отбрана и по-специално върху Защитена зона „ Въча – Тракия “, се споделя в писмото.

От „ Балканка “ оповестяват още, че изпускането е планувано да се извърши в интервал на размножаване на ихтиофауната в реката, а това значи „ брутално влияние върху предпазени типове , което никой няма да оцени “.

„ Подобни въздействия са неприемливи тъкмо в този интервал.  Ще имаме влияние, което не е възможно изключително в размножителния интервал „, безапелационен е инж. Пандъков.

„ И до момента в който за предпазените типове, риби и безгръбначни в реката, никой не се е и загрижил. Ако риболовец реши да задържи даже 1 балканска пъстърва от реката, той може да бъде глобен минимум 1500 лв. “, гласи друга част от текста на писмото.

Според Иван Пандъков в случая  не става дума за спешни, а за планови изпускания  за водата.

„ Някой си прави нещо в реката и след това природата да се самовъзстановява, в случай че е допустимо това “, разяснява инж. Пандъков.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР