След 8 месеца живот в условия на изолация на отдалечен

...
След 8 месеца живот в условия на изолация на отдалечен
Коментари Харесай

Приключи 8-месечният марсиански проект на НАСА при земни условия

След 8 месеца живот в условия на изолираност на далечен хавайски вулкан, шестима откриватели, подкрепени от НАСА, ще изоставен своя " марсиански " купол в неделя, оповестява Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тяхната първа поръчка, откакто се завърнат в цивилизацията, ще бъдат пресни плодове от манго, папая, ананас и други екзотични изкушения, които порастват по тези места. Както и домашно приготвени вкусни ястия от ръководителя на плана. През миналите осем месеца " марсианският " екип се храни най-вече със замразена и консервирана храна.

Екипът, формиран от четирима мъже и две дами, беше подложен под карантина в подножието на най-големия деен вулкан през месец януари. Всичките им връзки с външния свят бяха подложени на 20-минутно забавяне. За това време идват сигналите от Марс до Земята.

Главната цел на опита бе да се открият психическите последици върху астронавтите от продължителна задача в космоса в изискванията на изолираност. Получените данни ще бъдат от огромна изгода при бъдещи пилотирани полети до Червената планета. НАСА се надява да ги реализира през 30-те години на този век.

Хавайският екип носеше особено основани датчици, които да открият какви са настроенията и близостта до другите участници в дребния купол с повърхност от 111 квадратни метра, в който бяха настанени. Устройствата записваха равнището на гласовете им и отчитаха дали участниците се заобикалят между тях. Дали са се доближили или са се карали. Екипът разиграваше и игри, посредством които да се откри съвместимостта сред участниците и техните равнища на стрес. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР