След 7 години NASA ще изпрати до Титан, най-големия спътник

...
След 7 години NASA ще изпрати до Титан, най-големия спътник
Коментари Харесай

NASA ще търси живот на Титан

След 7 години NASA ще изпрати до Титан, най-големия сателит на Сатурн, сходна на хеликоптер изследователска сонда, наречена Dragonfly (водно конче). Нейната цел ще е да търси форми на живот. " Това ще бъде първият безпилотен модул за кацане, кадърен да преодолее разстояние от над 160 км в плътната атмосфера на Титан! ", оповестиха още от организацията.

Титан наистина е едно от най-интересните места в Слънчевата система. Спътникът е по-голям от планетата Меркурий и получава топлота от радиацията на недрата му и приливни сили от въздействието на гигантския Сатурн. 

Тъй като обикаля към Сатурн, Титан е на към 1.4 милиарда километра от Слънцето, към 10 пъти по-далеч от Земята. И тъй като е толкоз надалеч от Слънцето, повърхностната му температура е към -179 градуса по Целзий. 

Инструментите, с които ще бъде оборудван Dragonfly, ще му разрешат да изследва органическите субстанции и да оцени пригодността за съществуването на живот. С изследването на химическите маркери ще може да бъдат установени сегашни или изчезнали форми на живот.

Мисията ще започва през 2026 година и ще доближи Титан през 2034 г. Агенцията възнамерява да се спусне роботизиран квадрокоптер, захранван с плутоний, който да изследва повърхнина на спътника на Сатурн в продължение на 2,7 години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР