След 64 мача, 172 гола и един от най-добрите финали

...
След 64 мача, 172 гола и един от най-добрите финали
Коментари Харесай

Какво ще се запомни от Мондиал 2022

След 64 мача, 172 гола и един от най-хубавите финали в историята международното състезание по футбол в Катар завърши.

Аржентина е първенец за трети път, откакто победи Франция на финала след дузпи. Лионел Меси най-сетне се добра до трофея, който дълго му се изплъзваше.

Ето някои от запаметяващите се моменти на шампионата, подбрани от организация АП:

НАЙ-ДОБЪР ИГРАЧ

Лионел Меси завоюва „ Златната топка “ за най-хубав състезател на шампионата. Той в никакъв случай не е играл по-добре на международно състезание - означи седем гола, даде три асистенции и беше звездата на Аржентина във всичките седем мача. Той също по този начин направи рекордните 26 участия на Световното състезание, с цел да усъвършенства върха на Лотар Матеус.

Меси дефинитивно се причислява към Пеле и Диего Марадона в пантеона на най-великите играчи на футбола.



НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОВАЛ

Като се има поради неговото име и имидж, както и драмата, която сътвори със скандално изявление преди шампионата, суперзвездата на Португалия Кристиано Роналдо надали можеше да се показа по-лошо. Да, той осъществя дузпа против Гана, с цел да стане първият човек, отбелязал на пет разнообразни международни шампионати, само че нищо друго не се получи както би трябвало за играча, който сега е без клуб. Той се опита, само че не съумя, да си припише гол с глава против Уругвай, сподели неприятно отношение, откакто беше сменен против Република Корея, с което ядоса треньора си и беше оставен на пейката против Швейцария и Мароко във етапа на елиминациите.

Той плака след загубата на Португалия с 0:1 от Мароко, която постави завършек на кариерата му на Световното състезание, и приключи шампионата единствено с един гол.



НАЙ-ДОБЪР ГОЛ

Бразилският нападател Ричарлисон беше с тил към вратата, когато стреля от въздуха покрай точката за осъществяване на дузпата с гръмък акробатичен удар, с което подпечата успеха с 2:0 над Сърбия в груповата фаза и накара бразилците за малко да не помнят за контузения Неймар.



НАЙ-ДОБРОТО СПАСЯВАНЕ

Оставаха 20 секунди от добавеното време на финала, когато нападателят на Франция Коло Муани излезе самичък против вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес. Тази обстановка можеше да реши купата в интерес на Франция, само че Мартинес протегна левия си крайник и мазета топката. Това избавяне беше толкоз значимо, колкото всички голове на Меси на шампионата.



НАЙ-ДОБРИЯТ МАЧ

Аржентина взе участие в най-хубавите два мача на шампионата. Първо, четвъртфиналният мач на тима против Нидерландия имаше всичко - голове, игра, късна драма посредством гол в 11-ата минута на добавеното време за 2:2, осъществяване на дузпи, рекордни за Световното състезание 17 жълти картона и червен картон след последния съдийския сигнал. Имаше даже обстановката с Лионел Меси, който прекъсва изявлението си на терена след мача, с цел да наругае нидерландския състезател Ваут Вегхорст с думите: „ Какво гледаш, глупако? “.

След това пристигна финалът на същия стадион Лусаил, който мнозина подредиха измежду най-великите, играни в миналото на международни шампионати.

НАЙ-РАЗОЧАРОВАЩИЯТ ОТБОР

Белгия дойде в Катар като един от любимците и с някои от най-известните играчи в света. Те означиха един гол, не излязоха от групата си и треньорът Роберто Мартинес напусна поста си. Отпадането на Германия от груповата фаза на второто следващо Световно състезание е на второ място в тази ранглиста.



НАЙ-ДОБЪР МОМЕНТ

Това е моментът, в който Нидерландия изравни на Аржентина с смело осъществяване на директен свободен удар в 11-ата минута на добавеното време на второто полувреме е четвъртфиналния мач, с цел да стигне до продължения. Вместо да насочат удар от границата на наказателното поле с съвсем последното отиграване в мача, нидерландците разиграха заучена композиция с пай пас в средата на наказателното поле, където Вегхорст прати топката в мрежата.



НАЙ-ДОБРИТЕ ФЕНОВЕ

Мароканците поради шума, аржентинците поради чистата пристрастеност, а японците поради метода, по който почистваха трибуните след себе си.



ПРОБУЖДАНЕ

На 31 години Антоан Гризман преоткри себе си като плеймейкър в халфовата линия на Франция, откакто игра като нападател през цялата си кариера. Той беше един от най-хубавите играчи на шампионата.



НАЙ-ДОБРИЯТ ЦИТАТ

„ Имах възприятието, че тази е единствената “ - Лионел Меси, откакто завоюва Световната купа за първи път.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР