След 50-годишна история емблематичното „Международно Рали България“, което е сред

...
След 50-годишна история емблематичното „Международно Рали България“, което е сред
Коментари Харесай

Рали България 2022 е пред провал, алармират автомобилистите

След 50-годишна история емблематичното „ Международно Рали България “, което е измежду най-престижните ралита в Световния рали шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), може да не се организира през 2022 година, сигнализираха от Автомобилната федерация на България (АФБ).
„ От 1970 година до момента, даже в най-тежките години на преход, на инфлация, на икономическа рецесия – постоянно това емблематично за българския авто спорт рали е било проведено. До този миг – когато ръководството на спорта в България пое господин Андрей Кузманов “, показват от АФБ.
Реална е опцията в България да няма нито едно интернационално автомобилно съревнование през 2022 година За това сигнализираха от АФБ в намерено писмо до президента Румен Радев и служебния министър председател Стефан Янев.
За първи път в историята на България автомобилният спорт е изцяло зачеркнат от спортния календар на страната, се показва в писмото. Министерството на младежта и спорта е планувало 0 лева финансиране за автомобилния спорт през идната година, като е получен отвод за поддръжка даже за провеждането на интернационалните надпревари с дългогодишни обичаи.
Автомобилистите ще създадат всичко по силите си за провеждането на интернационалните събития, планувани в календара им, само че са изправени освен пред липса на поддръжка от страната, само че и пред непрекъснат административен тормоз.
„ През последните месеци са непрекъснати настояванията от Министерството на младежта и спорта за даване на разнообразни документи и се назначават редица инспекции “, допълват автомобилистите, които смятат, че задачата е цялостно блокиране на тяхната активност. „ Преследвайки свои цели сегашният длъжностен министър на спорта е на път да нанесе големи вреди на автомобилния спорт в България и на интернационалния авторитет на страната ни “, безапелационни са от федерацията. Още едно доказателство за това е следващата назначена инспекция от Министерството на младежта и спорта от 5.11.2021 година, която включва „ външни специалисти “, които са в прям спор на ползи с проверяваното съдружие и които нямат експертиза в региона.
„ Явен е стремежът на настоящия министър на спорта да сложи доближени до себе си лица на чело на Федерацията, макар че тя е изцяло самостоятелна организация. Изглежда настоящето ръководство на министерството е решено да реализира задачите си, даже с цялостно блокиране на автомобилните надпревари в България през 2022 година “, се споделя в откритото писмо.
От българската федерация вършат уточнението, че интернационалните надпревари за 2022 година към този момент са подадени към ФИА и са част от календара им. Затова и отводът от тяхното образуване ще има освен тежки последици за страната ни, само че и може да докара до бъдещото им изключване от картата на интернационалния авто спорт. Следва да се има поради, че дотацията от страната постоянно е била незадоволителна. Средно на година отпусканото финансиране от Министерството на младежта и спорта е било към 100 хиляди лева Провеждането на надпреварите са вероятни единствено с помощта на присъединяване на редица спонсори и поредната работа на федерацията. За първи път обаче те са изправени пред цялостен отвод и блокиране от страната на страната на един от най-популярните спортове в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР