След 5 ледени дни в района на София, в първите

...
След 5 ледени дни в района на София, в първите
Коментари Харесай

Зимата отстъпва до петък, от събота сняг и по-ниски температури

След 5 ледени дни в региона на София, в първите две седмици на януари, пристигна време зимата малко да отстъпи на по-топло време и в идващите дни, до петък в това число, ни чака стопляне, даже в четвъртък и петък с температури надалеч над климатичната норма за този интервал, със слаби валежи от дъжд.

Динамично верме ни чака в идващите дни, защото атмосферната циркулация над Южна Европа се промени и стартира транспорт на по-топли въздушни маси от югозапад над Балканите. Това постави завършек на по-студения интервал и ще разтопи снега и леда там където към момента бе останал. Дори и във височина ще се затопли сензитивно.

В петък ще се примопним какво е топло време през зимата, изключително северно от планините, където евентуално ще измерим сензитивно по-високи температури. В петък се чакат и слаби валежи от дъжд, основно на север и над планините, в по-ниските елементи.

Но това ще е последния от серията топли януарски дни и от събота ни чака смяна.

Към Балканите ще се приближи цетър на ниско налягане, система, която ще ни предложи повечко превалявания и завръщане на зимата.

В събота ще стартират превалявания и от дъжд, а на север и по високите полета и от сняг, като преваляванията ще се усилват и продължат в нощта против неделя, като тук-там в Северна България по високите западни полета ще се образува и снежна завивка, евентуално относително тънка.

Но ще се усложни пътната конюнктура, изключително от събота на обед до неделя на обед, когато преваляванията бързо ще стартират да стопират, най-късно над югоизточните региони.

В планините зимата ще се завърне с цялостна мощ, температурите ще се намалят, а снежната завивка ще стартира още веднъж да нараства.

До неделя вечерта се чака преваляванията на всички места да спрат, температурите още да се намалят и в понеделник сутринта да е студено, зимно със относително ниски минимални температури.

По-студеното време ще продължи и във вторник, идната седмица, само че още веднъж ще стартира стопляне, снегът в равнинните региони ще се стопи, затоплянетоще продължи съвсем до края на идната седмица.

Според синоптичните модели сега, чак диря 28 - 29 януари, ни чака ново захлаждане, защото евентуално от североизток ще стартира да прониква сутден въздух от северни ширини.

Подобно развиване на синоптичната конюнктура - мраз, след това стопляне и след това още веднъж мраз е изцяло естествена за нашата страна, защото през зимата, поради атмосферната циркулация, е допустимо над страната да се придвижват както топли въздушни маси от юг, по този начин и доста леден въздух от региона на Европейска Русия.

Малок отдих от студенато време, само че в събота и неделя чакаме завръщане на зимата.

В Европа също ще се редува топло и студено време, всичко зависи от придвижването на атлантическите циклони и центровете на високо налягане.

В Съединени американски щати обаче нещата наподобяват друго. Там лютата зиманаправо се стовари върху главите на милиони американци като сътвори тежки проблеми в превоза и отоплението. Студеният арктически въздух от Канада мина като нож през масло презсредните щати и се спусна надалеч на юг чак до крайбрежията на Мексиканския залив. Разбира се това не е изключителна обстановка, сходни арктически нахлувания в Съединени американски щати са постоянни и водят до доста студено и снеговито време над огромни елементи от Северна Америка.

В обозримо бъдеще - 7 до10 дни, над Европа не се чака доста студено време.

Средната приземна температура на планетата сега се регистрира на 14,37 градуса, съгласно профилирания уебсайт temperature.global. С към 0,37 стотни от градуса над междинната световна приземна температура призната за норма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР