След 31 май украинските бежанци, които не успеят да си

...
След 31 май украинските бежанци, които не успеят да си
Коментари Харесай

От юни държавата ще настанява украинци в държавни или общински бази |

След 31 май украинските бежанци, които не съумеят да си намерят работа и сами да си заплащат за квартира, ще бъдат настанени в общински или държавни бази. Това обясниха пред OFFNews от държавното управление. Програмата по която се заплащат 40 лева на човек настанен в хотел изтича в края на идващия месец, като това е записано и в решението на Министерски съвет с която беше призната. До в този момент от държавното управление са обследвали над 250 общински и държавни бази, като в тях ще бъда обезпечени 15 000 кревати, досега.

Преди дни общинският съвет в Пловдив гласоподава изоставената постройка на някогашната Белодробна болница в Пловдив да се трансформира в Център за настаняване на украински бежанци. Срокът на деяние на Центъра ще е до преустановяване на краткотрайната протекция или до края на 2022-ра, схванаха се съветниците. 

До през днешния ден в България са влезнали 201 904 украински жители от началото на войната. 93 498 са останали в България, 35 000 са деца, а настанените на държавна прехрана са 51 291 души. Статут на краткотрайна протекция имат 84 300 украински жители. 

" България ще продължи да се грижи за всички почтени хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна до тогава, докато те имат потребност от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, с цел да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква поддръжка, на която сме способни, освен като страна, само че и като хора ", заявява през вчерашния ден отрасловият вицепремиер Калина Константинова. 

" От самото начало сме оповестили, че хуманирарната стратегия за настаняване в хотелите ще продължи до началото на дейния летен сезон - 31.05. Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е освен прелестен образец за сполучливо публично-частно парньрство, само че е и мярка, която извънредно доста поддържа хотелиерския отрасъл, след удара, който понесоха от коронавирус рецесията. На процедура за тях сезонът стартира още през март, а от през вчерашния ден стартира изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лева с Данък добавена стойност към хотелите ", написа тя във фейсбук страницата си. 

" След като настанихме бягащите от войната в Украйна на сигурни и уютни места, сме фокусирани върху идната задача - да им осигурим достъп до пазара на труда, като преди този момент отворим нови благоприятни условия за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им. Изследванията демонстрират, че над 70% от украинците желаят да стартират работа незабавно и над 60% от тях са висшисти. Работим интензивно, с цел да намерим най-хубавия метод и с цел да създадем най-хубавите условия, с които да подтикваме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази сложна, само че извънредно значима задача.

Хората, потърсили краткотрайна протекция, по никакъв метод не желаят да са в тежест на страната и нашето общество. Единственото, което желаят, е да се завърнат вкъщи.

А до момента в който това стане допустимо, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по метода, по който, бихме желали някой да се погрижи за нас ", написа още Константинова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР