След 30 години на двама работещи ще се пада един

...
След 30 години на двама работещи ще се пада един
Коментари Харесай

България е на 5-то мястото по дял на възрастово население в света

След 30 години на двама работещи ще се пада един пенсионер. Такова е предвиждането на Евростат за 2060 година у нас.

Към сегашния миг съотношението е 4 към 1 , уточни някогашния обществен министър и ръководител на Балканския институт на труда и обществената политика Иван Нейков по време на кръгла маса в Министерството на труда и обществената политика, на която се обсъждаха опциите пред възрастното население в страната.

Нейков уточни, че 21 век е век на рецесии - на климата, на финансите, на демографията.

Според друго демографско проучване - това на Организация на обединените нации, България е с най-голям дял на възрастово население в света . Нейков разясни, че страната ни се подрежда на пето място, като пред нея са Япония, Германия, Швеция и Италия.

 Валери Симеонов с политическа непоклатимост бори демографската рецесия
Валери Симеонов с политическа непоклатимост бори демографската рецесия

Правителството поддържа раждаемостта с краткосрочно разпределяне на средства по закона за фамилните помощи

Той посочи и проблемите, на които би трябвало да обърне внимание България във връзка с интеграцията на възрастните хора, които са свързани с намаляването на физическия и трудовия потенциал, неявяване от работа по болест. Като трети проблем той уточни трудовите злополуки и добави, че възрастните хора стават по-рядко жертва на произшествия, в сравнение с по- младите им сътрудници.

Не маловажни са обаче и личностните промени, свързани с възрастта.

Иван Нейков прикани да се развива потенциала на възрастните хора, в това число и с разширение на опциите за образования .

" Всеобщото изказване, че възрастните хора би трябвало да си стоят у дома, тъй като изяждат хляба на младите, не оказва помощ на никого, нито на работодателите, нито на служащите ", съобщи още Нейков.

Той уточни още, че провокации има пред всеки един от нас, тъй като би трябвало да се преодолеят предразсъдъците във връзка с мненията за възрастните хора.

" Възрастният човек не е новобранец, а съгласно специалистите, възрастните хора са петролът на работната мощ в България ", добави Нейков.

 България е изправена пред демографска злополука
България е изправена пред демографска злополука

Напусналите след 89-та година българи по разнообразни статистики са сред 2,7 и 3,5 млн. души

Отношение по тематиката за дейния и пълностоен живот на възрастните хора в България взе и ръководителя на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя прикани за акция за образуване на позитивни настройки към възрастните хора. Такева предложи да се създаде и листовка в тази посока, в това число и тя да се популяризира измежду учениците.

Според Такева би трябвало да се промени " обърнатата ценностна система вътре в фамилията " във връзка с възрастните хора.

Такева изяви предпочитание отсега нататък да се сътвори и политика за смяна на обществената политика на страната, благодарение на която да се вкарат механизми за ангажираност на възрастните хора.

Янка Такева изиска и да се създаде нова пенсионна система от страна на страната.

 Българите приблизително към този момент живеят по-дълго, до 74,7 години
Българите приблизително към този момент живеят по-дълго, до 74,7 години

По отношение на стандарта и качеството на живот на популацията се следят положителни промени, показва Национален статистически институт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР