След 2019 г. България може да остане без бойни кораби.

...
След 2019 г. България може да остане без бойни кораби.
Коментари Харесай

Фрог око: След изтребители България може да остане и без бойни кораби

След 2019 година България може да остане без бойни кораби. Това споделя във Варна командващия на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Според него рискът идва от обстоятелството, че реализацията на плана за строителството на новите кораби към този момент е просрочен с съвсем 2 години. Притеснението на адмирала идва от това, че малко преди Коледа се провали договорката за строителство на два нови патрулни кораба за военноморския ни флот. Проектът бе на стойност 820 млн. лева с Данък добавена стойност и бе извоюван от варненската корабостроителница " МТГ Делфин ". На 20 декември обаче министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че договорката не е провалена.

Като причина уточни обстоятелството, че сдружението се е отказало от нея.

А каква е повода сдружението да се откаже? Решението е подбудено от действителното понижаване на стойност на плана за капиталов разход с 20% поради прелюдия от 1 януари 2017 година Данък добавена стойност върху военните покупко-продажби. Така сумата от 820 млн. лева за строителството на двата патрулни кораба на процедура е намаляла със 164 млн. лева И сдружението е в правото си, да се откаже, считат специалисти.

Само дни по-късно решение пристигна и коментарът на командира на българските Военноморски сили контраадмирал Митко Петев. По думите му България може да остане и без бойни кораби след 2019, защото реализацията на плана за нови кораби е просрочен с две години.

Контраадмирал Митко Петев изброява и аргументите, съгласно него, довелидо прекъсване на плана. Той показва изявления в медиите, в които са били изразени подозрения за прозрачността на процедурата за избор на строител на двата патрулни катера. " Това не остана неусетно от задграничните сътрудници на варненската компания " МТГ Делфин " от Германия, Франция и Холандия, споделя Петев. По дуите му те са решили, че съществува финансов риск за реализирането на плана ". Според командващия на Военноморските сили тези съмнения са повлияли и на банките, които е трябвало да финансират договорката.

ИС една дума нещата стигат до кривата круша. Без някаква краткотрайна комисия в парламен планът за строителство на катерите да бъде модифициран и още веднъж да бъде импортиран за утвърждение от Народното събрание. Говори се, че новата цена ще е 1.4 милиарда лева С една дума - ще плащаме двойно. И най-важното - спрян е план, който щеше да направи България страна, която строи военни кораби.

Проблеми има и ос останалите бойни кораби на Военноморски сили.

Необходимо е ускорение на възобновяване на фрегатите, с които сега разполага армията ни, което също ще лапне средства.

От съществени поправки се нуждаят и старите съветски кораби.

И по този начин излиза наяве, че след 2019 година България може да се окаже в неспособност да пази морския си суверенитет, защото съдружниците ни в НАТО могат да окажат помощ единствено при нарушение на морските граници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР