След 20 месеца преговори лидерите на ЕС постигнаха споразумение за

...
След 20 месеца преговори лидерите на ЕС постигнаха споразумение за
Коментари Харесай

Брекзит тръгва - и 27-те одобриха развода с Лондон

След 20 месеца договаряния водачите на Европейски Съюз реализираха съглашение за напускането на Англия и рамката на бъдещите връзки със Съюза.

Постигнатото съглашение беше единствената допустима договорка, съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след полемиката на 27-те водачи, която продължи по-малко от час през вчерашния ден.

Доволни сме от постигнатия резултат, само че денят е печален. Не е време нито за овации, нито за шампанско. Трудността бе да запазим единството на страните от Европейски Съюз. Споразумяхме се и за Гибралтар. Разводът е печален миг, само че имам вяра, че има останки от обич сред Европейски Съюз и Англия, разяснява Юнкер.

Независимо по какъв начин всичко ще завърши, сигурното е, че ще останем другари до последния ден, а даже и с ден повече, акцентира ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Никога не сме работили против Англия. Ще останем съдружници, сътрудници и другари, акцентира основният договарящ от страна на Европейски Съюз Мишел Барние.

Денят е исторически, само че в отрицателен проект, разяснява и българският министър председател Бойко Борисов.

Споразумението планува уреждането на статута на европейските жители, които живеят, работят и учат във Англия, с реципрочни гаранции. Това важи и за българските компании, основани във Англия или имащи бизнес с нейни компании. Тук особена заслуга има посланикът ни в Европейски Съюз Димитър Цанчев, акцентира Борисов.

Премиерът заяви, че България е работила дружно с Полша по въпроса квотите на нездравословните излъчвания след напускането на Англия да не се разпространят върху повече страни.

Дипломатически шедьовър, основа за проведена разлъка след 45-годишно участие, назова съглашението немският канцлер Ангела Меркел.

Британският парламент се чака да гласоподава договорката при започване на декември.
За да влезе в действие, съглашението - документ от 585 страници, който регламентира бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия, би трябвало да бъде утвърдено и от английския, и Европейския парламент. По проект Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година

Тереза Мей: Единствената допустима договорка

Споразумението за Brexit, подписано от всички европейски водачи на изключителната среща на върха в Брюксел, е единственото допустимо, разгласи английският министър председател Тереза Мей, представена от Би Би Си.

Това е договорката, която бе сложена на масата, това е допустимо най-хубавата договорка, това е единствената допустима договорка, съобщи Мей.

Лондон ще продължи да поддържа близки връзки с европейските си сътрудници.
Не съм натъжена, че напущаме Европейски Съюз. Изпълнена съм с оптимизъм за идващия стадий от бъдещето на Англия. Brexit ще разреши на Обединеното кралство да сътвори имиграционна система, основана на това не от кое място идват хората, а какви умения и гении имат. Това ще постави завършек на големите годишни заплащания, които Лондон прави към Европейски Съюз. Brexit ще постави завършек на юрисдикцията на Европейския съд на територията на Англия. Обединеното кралство още веднъж ще бъде самостоятелна морска страна, която ще има върховен надзор върху водите си, акцентира Мей.

Сделката е добра за всички в Обединеното кралство и пази работните места и живота на хората, живеещи в него. Британските депутати ще гласоподават по договорката преди Коледа, разгласи Мей.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР