След 20 години окупация Америка захвърли Афганистан да умираВ Афганистан

...
След 20 години окупация Америка захвърли Афганистан да умираВ Афганистан
Коментари Харесай

Какво направиха американците от Афганистан?

След 20 години окупация Америка захвърли Афганистан да умира

В Афганистан хората претърпяват най-суровата зима от десетилетия. Температурата падна до - 35 градуса по Целзий. Броят на починалите от подобен живот се е нараснал до минимум 166, съгласно Министерството за ръководство на бедствията в Кабул.

След 20 години окупация Америка напусна Афганистан, оставяйки го да умира. Икономиката на страната се срина, няма задоволително храна и в този момент хората не престават да умират от мраз. Повече от 24 милиона от 37-милионното население на страната се нуждаят от помощ. Съединените щати не виждат филантропичната злополука, обвинявайки талибаните, /забранени в Русия/, за всички беди, макар че самите те им предадоха страната.

Не става дума обаче за талибаните. В продължение на доста години афганистанското държавно управление зависеше от помощта на други страни. Според отчет на Световната банка от 2019 година 75% от държавните разноски в Афганистан са покривани от безплатни средства от интернационалните сътрудници.

Афганистанците живееха извънредно оскъдно даже при американците. През 2020 година президентът Ашраф Гани призна, че 90% от хората живеят под прага на бедността с по-малко от 2 $ дневно. Напускайки страната, Съединените щати стопираха инфраструктурни планове и помощ, предоставена посредством USAID, Световната банка, МВФ и Азиатската банка за развиване. Американците замразиха запасите на афганистанското държавно управление в банковите сметки в Съединени американски щати.

По данни на МВФ, аварийните активи на Централната банка на Афганистан възлизат на 9,4 милиарда $ към април 2021 година, от които към 7 милиарда $ се държат в Съединените щати. След това Байдън подписа изпълнителна заповед, позволяваща 7 милиарда $ от замразените афганистански средства, държани в Съединени американски щати, да бъдат разграничени, тъй че половината да бъдат иззети за... жертвите на офанзивите от 11 септември. Това единствено изостри социално-икономическата рецесия в Афганистан.

Бедността на популацията води до апетит, който лишава живота на хиляди хора. Близо 3 милиона деца в Афганистан са били недохранени през 2022 година, съгласно афганистанското министерство на опазването на здравето. Световната продоволствена стратегия дава разнообразни числа, като чака през 2023 година в Афганистан 875 хиляди деца да страдат от остро недохранване, а 2,3 милиона деца, както и 840 хиляди дами, от умерено остро недохранване.

От изтеглянето на американските войски през август 2021 година общата филантропична помощ на Съединени американски щати за Афганистан и прилежащите страни надвиши 1,1 милиарда $, сподели министър Блинкен предишния септември. Международни организации предоставиха над 2,6 милиарда $. Служители на Организация на обединените нации обаче споделят, че тези задължения не дават отговор на филантропичните потребности на страната.

А " прилежащите страни " значи помощ на афганистанците, които напуснаха страната дружно с американците и се заселиха в чужбина. Има доста от тях, евакуацията беше най-голямата от войната във Виетнам. Съединени американски щати са приели повече от 76 000 афганистанци, само че това са единствено тези, които са сътрудничили на окупаторите и са съумели да се доберат до американски военни самолети.

Тези, които бягаха от талибаните, се разпръснаха по света, само че множеството от тях се озоваха в Иран. От началото на 2021 година иранското държавно управление пресмята, че до половин милион афганистанци са влезнали в страната. Смята се, че в допълнение 118 000 души са избягали в Пакистан. В Турция има към 300 000 афганистански мигранти без документи и повече от 120 000 регистрирани афганистански бежанци. Нито една от тези страни не получава филантропична помощ за поддръжка на афганистанските бежанци.

Планът на Организация на обединените нации за филантропична реакция за Афганистан през 2022 година изискваше 4,4 милиарда $. Организация на обединените нации получи по-малко от половината, което даже не покри разноските за битка с глада. Западните донори не са изпълнили финансовите си отговорности. Те упорстват талибаните да подобрят ръководството, политическата интеграция и зачитането на правата на дамите и девойките.

Съгласни сме, че интернационалното признание на талибанското държавно управление без тези условия е невероятно, само че това е дълготрайна вероятност. И в този момент приказваме за незабавен случай. Страната беше на ръба на изгубването. Западната филантропична помощ за Афганистан беше в допълнение лимитирана, откакто на 24 декември предходната година талибаните не разрешиха наемането на дами в неправителствени организации.

Хуманитарната злополука в Афганистан е породена от дейностите на Запада: спирането на връзката на афганистанската централна банка и комерсиалните банки с световната финансова система, замразяването на валутните запаси на Афганистан и обезценяването на афганистанската валута. В Афганистан няма подозрение, че в случай че Съединени американски щати желаят, биха могли да оказват помощ на афганистанците, само че американците нямат тактика за Ислямското емирство на Афганистан. Съдбата на афганистанците е апетит, мраз, беднотия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР