След 17-часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин,

...
След 17-часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин,
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина се завръща, а машините се превръщат в принтери

След 17-часово съвещание, почнало през вчерашния ден и завършило рано тази заран, комисията по правни въпроси в Народното събрание утвърди на второ четене оферти за промени в Изборния кодекс.

Депутатите хибридната форма на гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина, отстраниха електронното отдалечено гласоподаване и регион " Чужбина ".

За гласоподаваха всички 12 представители на така наречен коалиция " хартиена бюлетина " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу бяха 11-те депутати от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък ", съобщи Дневник.

Предложението на Движение за права и свободи за цялостна анулация на гласуването със сегашните машини беше подкрепено единствено от представителите на придвижването, 16 депутати гласоподаваха " въздържал се ", а двама от " Продължаваме промяната " гласоподаваха " срещу ".

Броят на нужните заявки за разкриване на секции зад граница беше повишен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Предложението на " Продължаваме промяната " за обособени секции, в които да се гласоподава или на машина или с хартия също не събра нужната поддръжка.

В секциите с над 300 гласоподаватели жителите ще могат да избират по какъв начин тъкмо да упражнят правото си на избор - дали с устройство за машинно гласоподаване или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се организираха изборите на 4 април предходната година като задължението на изборните комисии да събират ръчно резултата от хартиените бюлетини и машинните разписки докара до голям брой неточности в протоколите. След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 година, както и октомври т.г. се организираха напълно с машинен избор. Единствено в секциите с под 300 гласоподаватели, в лечебните заведения, пандизите, на плавателни съдове, при хората с трайни увреждания и изолираните поради COVID-19, можеше да се гласоподава с хартиена бюлетина.

С признатото по-рано предложение (направено от ГЕРБ) на процедура комисията трансформира машините в елементарни принтери. Депутатите взеха решение секционните комисии да не предават на районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, в този момент ще се смята за бюлетина от машинно гласоподаване. Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

Бившият министър на правораздаването Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) изрази мнение, че по този метод машинният избор се обезсмисля, тъй като трансформира машините в отпечатващи устройства. " Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини ", добави и Милен Матеев от " Продължаваме промяната ", а Александър Николов от " Български напредък " уточни, че предлагането на Движение за права и свободи най-малко решавало казуса с недействителните бюлетини, а в този момент освен че не се вземат решение спомагателни въпроси, а се основават нови проблеми.

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на " Демократична България ", само че ГЕРБ внесоха промяна преди второто, в която бяха заличени думите " електронно гласоподаване ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР