След 16 години на власт Меркел се оттегля от канцлерския

...
След 16 години на власт Меркел се оттегля от канцлерския
Коментари Харесай

Световните лидери се сбогуват с Меркел

След 16 години на власт Меркел се отдръпва от канцлерския пост. Ето какво споделят за нея международните водачи, синтезирано от „ Дойче веле “.

Барак Обама: " Имах щастието да съм неин другар "

Меркел има " положително възприятие за комизъм, умен прагматизъм и неотстъпчив честен компас ", споделя за немската канцлерка някогашният американски президент Барак Обама. Според него, " толкоз доста хора - девойки и момчета, мъже и дами, имат в нейно лице образец, към който могат да се обръщат в сложни моменти ". И още думи от Обама: " Имах щастието да съм неин другар ".

Джо Байдън: " Страхотна другарка "

И актуалният американски президент наподобява цени високо немската кацлерка. Джо Байдън я назова " страхотна другарка, персонална другарка и другарка на Съединени американски щати ", а нейното ръководство дефинира като " историческо ". Меркел се схваща доста по-добре с Байдън, в сравнение с с предшественика му Доналд Тръмп. Но като цяло връзките посред им си остават по-скоро хладни.

Шарл Мишел: " Компас и пътеводна светлина "

Европейските представители се надпреварват да сипят похвали по неин адрес. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, да вземем за пример, съобщи предходната седмица за Меркел следното: " Тя е паметник. Европейският съвет без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва нейната мъдрост, изключително в тежки времена. Тя е компас и пътеводна светлина за нашия европейски план. "

Жан-Клод Юнкер: " Завършено произведение на изкуството "

Малцина в Европейски Съюз познават Меркел толкоз добре, колкото я познава някогашният началник на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. За нея той споделя: " За мен тя е приключено произведение на изкуството, състоящо се от доста обособени елементи. " За тези 16 години тя " направи доста неща вярно и не сбърка по нито един значим въпрос ".

Еманюел Макрон: " Благодаря за борбите " за Европа

Той е най-близкият сътрудник и съдружник на Ангела Меркел. Като никой различен в Европа френският президент Еманюел Макрон се застъпва за усилването и укрепването на връзките в Европейски Съюз - доста постоянно на страната на една по-скоро неуверена и скептична по този въпрос немска канцлерка. Въпреки това Макрон написа в Туитър: " Благодаря, скъпа Ангела, за водените в името на нашата Европа борби ".

Борис Джонсън: " Исторически ангажимент "

Значително по-труден сътрудник на Меркел бе английският министър председател Борис Джонсън, който имаше забележителен принос за Брекзит. Независимо от това, по време на нейната прощална аудиенция през юли Джонсън си замени любезности с Меркел. Така да вземем за пример той ѝ благодари за нейния " исторически ангажимент - освен за германско-британските връзки, само че и за международната дипломация ".

Тони Блеър: " Тя запази единството "

Ако зависеше от Тони Блеър, Англия трябваше да си остане в Европейски Съюз. Бившият министър председател от началните години на канцлерката Меркел споделя през днешния ден за нея: " Забележително е това, че съумя да запази единството, освен това в един от може би най-трудните моменти за Европа ".

Реджеп Ердоган: " Скъпа канцлерка и другарка "

Меркел е имала доста кахъри с турския президент Реджеп Ердоган - освен по тематиката за човешките права. Той обаче я назова своя " другарка " и " скъпа канцлерка ", която цени като умел политик, който постоянно се стреми към " рационален и насочен към намирането на решение " метод. В реалност Меркел постоянно е търсела диалог с Ердоган, да вземем за пример по бежанската рецесия.

Си Цзинпин: " Стара другарка на Китай "

Меркел постоянно се е възхищавала на забележителния напредък на Китай. Едва към края на ръководството си тя стартира да се отнася по-скептично. Китайският държавен и партиен началник Си Цзинпин се сбогува с нея посредством видеоконференция и я назова " остаряла другарка на Китай ". Тази съмнителна чест той е оказвал още единствено на Владимир Путин, Фидел Кастро и Роберт Мугабе.

Владимир Путин: " Забележително достижение "

Доста скромни са думите на съветския президент Владимир Путин. " Тя беше 16 години отпред на страната, а това е удивително достижение ", сподели той неотдавна, запитан дали Меркел ще му липсва. Той не пропусна да означи, че Меркел е могла да се кандидатира и още един път. На фотография от 2007 Путин е пуснал лабрадора си да подуши канцлерката, въпреки да знае чудесно, че тя се опасява от кучета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР