След 16 години на власт Ангела Меркел се оттегля от

...
След 16 години на власт Ангела Меркел се оттегля от
Коментари Харесай

Германия изпрати оттеглящата се Меркел с военна церемония


След 16 години на власт Ангела Меркел се отдръпва от канцлерския пост в Германия.

Със скромна военна гала и наличието на няколко десетки водачи на Германия в Берлин се състоя гала в чест на Меркел. Тя ще бъде наследена на канцлерския пост от финансовия си министър Олаф Шолц. Тя произнесе къса тирада, а боен оркестър изсвири нейна обичана ария от 1974 година от времето на Германска демократична република.

Ето какво споделят за нея международните водачи, събрани от „ Дойче веле “:

Барак Обама: Меркел има " положително възприятие за комизъм, умен прагматизъм и неотстъпчив честен компас ", споделя за немската канцлерка някогашният американски президент Барак Обама. Според него, " толкоз доста хора - девойки и момчета, мъже и дами, имат в нейно лице образец, към който могат да се обръщат в сложни моменти ". И още думи от Обама: " Имах щастието да съм неин другар ".

Джо Байдън: Страхотна другарка, персонална другарка и другарка на Съединени американски щати. Байдън дефинира нейното ръководство дефинира като " историческо ". Меркел се схваща доста по-добре с Байдън, в сравнение с с предшественика му Доналд Тръмп. Но като цяло връзките посред им си остават по-скоро хладни.

Шарл Мишел: Европейските представители се надпреварват да сипят похвали по неин адрес. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, да вземем за пример, съобщи предходната седмица за Меркел следното: " Тя е паметник. Европейският съвет без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва нейната мъдрост, изключително в тежки времена. Тя е компас и пътеводна светлина за нашия европейски план. "

Жан-Клод Юнкер: Малцина в Европейски Съюз познават Меркел толкоз добре, колкото я познава някогашният началник на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. За нея той споделя: " За мен тя е приключено произведение на изкуството, състоящо се от доста обособени елементи. " За тези 16 години тя " направи доста неща вярно и не сбърка по нито един значим въпрос ".

Еманюел Макрон: Той е най-близкият сътрудник и съдружник на Ангела Меркел. Като никой различен в Европа френският президент Еманюел Макрон се застъпва за усилването и укрепването на връзките в Европейски Съюз - доста постоянно на страната на една по-скоро неуверена и скептична по този въпрос немска канцлерка. Въпреки това Макрон написа в Туитър: " Благодаря, скъпа Ангела, за водените в името на нашата Европа борби ".

Реджеп Ердоган: Меркел е имала доста кахъри с турския президент Реджеп Ердоган - освен по тематиката за човешките права. Той обаче я назова своя " другарка " и " скъпа канцлерка ", която цени като умел политик, който постоянно се стреми към " рационален и насочен към намирането на решение " метод. В реалност Меркел постоянно е търсела диалог с Ердоган, да вземем за пример по бежанската рецесия.

Владимир Путин: Доста скромни са думите на съветския президент Владимир Путин. " Тя беше 16 години отпред на страната, а това е удивително достижение ", сподели той неотдавна, запитан дали Меркел ще му липсва. Той не пропусна да означи, че Меркел е могла да се кандидатира и още един път. На фотография от 2007 Путин е пуснал лабрадора си да подуши канцлерката, въпреки да знае чудесно, че тя се опасява от кучета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР