След 15-годишно отсъствие, Софийската опера връща на сцената шедьовъра на

...
След 15-годишно отсъствие, Софийската опера връща на сцената шедьовъра на
Коментари Харесай

Дон Жуан се връща на сцената на Софийската опера

След 15-годишно неявяване, Софийската опера връща на сцената шедьовъра на Моцарт " Дон Жуан ". Премиерата е четвъртата продукция, която световноизвестният режисьор Уго де Ана слага у нас. За подготовката на заглавието беше привлечена още една легенда - сопраното Анна Томова- Синтова, приета за пример в осъществяването на Моцартови героини.

Премиерата на операта " Дон Жуан " носи не един, а цели два печата за най-високо качество. Гаранцията за това е наличието на две международни имена, ангажирани в подготовката на продукцията - Анна Томова- Синтова потенциал в стила на Моцарт и режисьорът Уго де Ана- талант на актуалната оперна сцена.

В постановката са ангажирани най-хубавите първи солисти на Софийската опера, подсилени от посетители от чужбина. Три уговорката зад граница анулира басът Петър Найденов, с цел да се върне на родна сцена тъкмо в ролята на Дон Жуан.
Петър Найденов: " Дон Жуан " за мен е една доста специфична роля - тъкмо преди 16 години дебютирах тук на софийска сцена с Дон Жуан и от този момент до в този момент са към този момент пет продукции, в които играя точно Дон Жуан и за мен това е роля, която ми е на сърцето.
Изненадата в спектакъла обаче сервира примата Габриела Георгиева. Докато Анна Томова- Синтова я вижда като подобаваща за донна Ана, Уго де Ана е на друго мнение.
Габриела Георгиева - прима на Софийската опера: Той реши, че аз ще му свърша повече работа като Елвира чисто театрално. И това беше изненада за всички, тъй като множеството хора като кажа, че пея в Дон Жуан всички споделят " А, донна Ана ", а в действителност изненадата е, че пея донна Елвира.
Режисьорът Уго де Ана насочва провокация и към феновете, тъй като конструира представлението в две паралелни столетия - 17 век и нашето съвремие и по този начин слага акцент върху универсалния знак, който в действителност е Дон Жуан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР