След 15 години непрестанни критики и липса на иновации, при

...
След 15 години непрестанни критики и липса на иновации, при
Коментари Харесай

Появиха се по-добри дискове от Blue-ray. Дават ли ви се $3000, за да ги ползвате?


След 15 години непрестанни рецензии и липса на нововъведения, при оптичните устройства за предпазване на данни най-сетне се появи иновация, която си коства вниманието. Дискове с по над 1TB потенциал и цена от по няколко $ за численост се чакат следващата година от нова компания - Folio Photonics, написа TechRadar.

Ако продуктът бъде сполучлив, това ще е първата гражданска война в тази област след Blu-ray, който дебютира преди 20 години. Разликата е, че новите дискове са с повече пластове от всяка страна (първоначално 8 при 3 или 4 при Blu-ray), което води до 2,7 пъти по-голям размер съхранена информация спрямо по-стария формат дори и обособените пластове да са със същата " компактност ".
 Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта
Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта

Новите оптични дискове се отличават с по-ниска стойност на съхранението, спрямо магнитната лента при съпоставими размери на носителите и при по-висока скорост на достъпа

Скоростта на четене е към 365 мегабайта в секунда, а индустриалната технология понижава риска от загуба на информацията.

Както нормално се случва с новите дискови формати, мъчителният за джоба миг идва при покупката на устройство за четене и запис. Т.нар ODD ще коства сред 3000 и 5000 $ най-малко първоначално. Такива съществени цени имаха и CD записвачките при започване на 90-те, DVD записвачките - в края на десетилетието, а също и този вид Blu-ray хардуер декада по-късно.

Защо ни е този диск?

CD даде на меломаните музика с продължително високо качество и направи допустимо съществуването на актуалните компютърни игри. DVD докара сравнимото с киносалона качество на домашното видео и задоволи възходящите потребности от данни на потребителите. Междувременно, обаче, интернет избухна. Първо - с опцията за събаряне на (не прекомерно легална) музика.

Затова и DVD аудиото не реализира особени триумфи, а Blu-ray се оказа доста по-нишов формат - най-много за публични домашни издания на филми с HD и Ultra HD качество и за истинските игри за конзоли като другите поколения PlayStation и Xbox. Когато форматът доближи зрелост, бързата интернет връзка към този момент беше нещо обикновено и от нея се възползваха и фирмите. Стриймингът на музика и видео и онлайн игрите " убиха " освен пиратството, само че и физическите носители.
 Стрийминг услугите побеждават малкия екран във Англия
Стрийминг услугите побеждават малкия екран във Англия

За първи път в историята

Все още и най-хубавото 4K от Netflix не е като на кино и това е обикновено - огромният екран се " цялостни " от профилирани формати аудио и видео и двучасовият филм е от порядъка на 250 гигабайта поради извънредно високото качество на картината и на многопистовия Dolby Atmos тон. Никоя мрежа сега не може да понесе хиляди хора да гледат в действително време видео с такова качество.

Това на доктрина дава късмет на дисковете на Folio като артикул, който предлага IMAX преживяване у дома, само че истината е, че множеството консуматори няма да видят разликата и по тази причина компанията търси напълно различен пазар - корпоративния бекъп. Т.нар " студено предпазване " на значими данни е основна опция на облачните платформи, които са постоянно застрашени от срив. От години се търси опция на магнитната лента, която от години е стандарт при дълготрайното опазване на информация.
 Стартъпите за киберсигурност виждат поток от капитали
Стартъпите за киберсигурност виждат поток от капитали

Глобалният пазар за киберсигурност се прави оценка на $173,5 милиарда

Първите серийни бройки от дисковете на Folio Photonics през 2024 година ще са с размер към и над 1TB, а до края на десетилетието ще има и такива с по над 10TB. Според маркетинг шефа на компанията Травис Джонсън цената ще е в границите на 3 $ на терабайт: " Вярваме, че тези потенциал и цена са изпълними поради нововъведенията ни във връзка с индустриалния развой и вложените материали ".

За съпоставяне, в миг 25-гигабайтов Blu-ray излиза в най-хубавия случай към 40 цента или 16 $ на терабайт. Твърдите дискове и флаш-базираните памети са доста надалеч от тези равнища.

Преки съперници са т.нар WORM системи с дискове (еднократно писане, неведнъж четене). Една такава е Sony ODC5500R, като нейните касети с оптични дискове са на по-висока цена (50 $ на терабайт), а записващият хардуер е доста по-скъп от този на Folio Photonics.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР