След 12-те години управление на ГЕРБ България е на дъното

...
След 12-те години управление на ГЕРБ България е на дъното
Коментари Харесай

Николай Василев - човекът, когото Слави избра да реформира страната

След 12-те години ръководство на ГЕРБ България е на дъното по всички индикатори в Европейски Съюз, с изключение на по беднотия - там сме първи. За да излезем от това нежелано състояние ни би трябвало същински модернизатор, който да ни извади от безвремието и трансформира страната ни в съвременна и европейска.

Става дума за икономиста Николай Василев - някогашен министър на превоза и на стопанската система, някогашен вицепремиер в държавното управление на Симеон Сакскобургготсти, някогашен министър, отговарящ за държавната администрация и административната промяна в държавното управление на Сергей Станишев.

Учил е в 4 университета на три континента. Има бакалавърска степен по стопанска система и мениджмънт от Университета по стопански науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация, финанси и стопанска система от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по интернационална стопанска система и финанси в Университета Брендайс, Съединени американски щати. Участва в обменна магистърска стратегия по данъчна политика, японска стопанска система и мениджмънт в Университета Кейо в Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик от 1999 година и Член на Управителния съвет на Българската CFA Асоциация.

Животът и кариерата му са минали през 6 страни, като е живял, учил и работил в Русия, Унгария, Съединени американски щати, Япония и Англия.

Бил е данъчен съветник в Coopers & Lybrand в Будапеща, Унгария. Работил е за швейцарската банка UBS като асоцииран шеф и анализатор в офисите на банката в Токио, Ню Йорк и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets в Лондон. В момента е ръководещ сътрудник в капиталовата компания Експа́т Капита́л, София.

Николай Василев беше повдигнат през днешния ден от Слави Трифонов за министър-председател, отпред на експертното държавно управление на " ИТН " . Причината - на страната е нужна бърза рационализация, съдбоносен скок напред, с цел да догони останалите европейски страни . Скок като този, който направи при започване на хилядолетието. Време, в което Василев бе в ръководството.

Помнят го като министър на Национална движение „Симеон Втори", само че малко на брой си спомнят, че той е създател на управническата стратегия на царистите, озаглавена " Хората са благосъстоянието на България " . И в случай че в нея сподели гения на икономист и политик, въпрос на същинско чудо бе спояването на трите партии в тройната коалиция - Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи. А Василев е бащата на съдружното съглашение на Тройната коалиция . Той е създател на хрумвания, годни и в деяние и до през днешния ден - ниски налози, нулев бюджетен недостиг, понижаване на външния дълг, развиване на финансовите пазари, приватизация, концесии, понижаване на административните бариери пред бизнеса. Лична заслуга на Николай Василев е признаването на " функционираща пазарна стопанска система " за България през 2002 година, доста преди Румъния .

Работилите с него са безапелационни, че в случай че всеки има мото, неговото би било " промяна " и " напред " , а девизът - " няма време за отмалялост ".

След посещаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " преди време се ядосва, че турското знаме е на по-висок стълб и е по-голямо от българското. Затова се постарава се на всички български граници да се веят огромни флагове на високи пилони. До този миг отпред на междуведомствената комисия по ГКПП-тата е Бойко Борисов, като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Големите български флагове, веещи се на границата, споделят своята дума - и министър председателят Сакскобургготски го сменя с Николай Василев .

Като министър на превоза Василев внесе в страната първите нови влакове след измененията . И сподели, че и българските железници може да наподобяват добре, а пътуването с влък - да е влиятелно. Успява да наложи да бъдат пребоядисани всички гари - до най-малката . Благодарение на неговите старания, българският фондов показател SOFIX скочи 27 пъти в лева и над 40 пъти в долари - златен век за борсата. 2002 година - по негово време като министър на стопанската система, е годината с най-голям стопански напредък - над 6%.

Ако през днешния ден се приказва за институции, употребявани като бухалки за бизнеса, по времето, когато Николай Василев бе министър, се говореше за понижаване на административната тежест над бизнеса и понижаване на лицензионните режими . Успя да ги понижи или облекчи със 177%.

Ако през днешния ден за България употребяват клишето " най-бедната и най-корумпирана страна в Европейски Съюз ", то през 2002 България беше на 5-о място измежду 35 страни от ЦИЕ, Балканите и Израел по понижаване на усещането за корупция .

Като министър Николай Василев вкара новаторски ограничения за бистрота на публичните поръчки , като отваряне на предложения и ценови предложения постоянно пред медии, с присъединяване в комисиите на външни специалисти от други ведомства.

Подходът на Василев с интернационалните сътрудници в никакъв случай не е имал общо с обичайния през последните години жанр на снишаване пред " началниците " в Брюксел. Лично се пребори за " Плама " - негова заслуга е спечелването от страната на делото " Плама ". Той взе участие в арбитражното дело във Вашингтон персонално като министър на стопанската система. Искът против " Плама " беше за 300 млн. $ .

Пребори се и " евро " да се изписва вярно на кирилица на банкнотите на европейската валута.

Лична негова заслуга е за изваждането на " Варненска корабостроителница " от процедура по неплатежоспособност . През 2003 корабостроителницата отвори порти и стартира да строи кораби.

Николай Василев е създател на логото на държавната администрация " С лице към хората " , което се употребява и през днешния ден.

Като министър, той отвори администрацията за младежи, създавайки стажантски стратегии. По образеца на европейската администрация сътвори централизиран конкурс за младши специалисти , уверен, че в действителност " хората са благосъстоянието на България " .

В Министерството на стопанската система Николай Василев започва огромна стратегия за младите българи, които търсят работа - " Българската фантазия " . Тя и нейните конгреси " Кариери " не престават и до през днешния ден - над 125 000 млади българи са минали през тях. През 2002 Василев изпраща над 40 младежи във водещи мултинационални компании в целия свят.

При стартирането на Оперативна стратегия " Административен потенциал " като страна бяхме преди всичко в целия Европейски Съюз от всички оперативни стратегии по асимилиране на средства. И " асимилиране " не беше дума, натоварена с корупционно звучене.

Николай Василев промени Наредбата за работното време и отстрани опашките. Въведе Закона за транслитерацията , с цел да се изписват по идентичен метод непознатите названия.

Николай Василев е к ласическият деятелен, неотклонен модернизатор, който отваря път на младите и способните . Книгите, които написва са справочник за триумф на младите амбициозни и образовани хора - по какъв начин да се държат, по какъв начин да се явяват на изявлението, по какъв начин да съумеят - със самочувствие! Разпространяват се гратис.

Самият Василев е човек със самочувствие. Срещал се е три пъти с Тони Блеър като министър-председател на Англия, разговарял е с двама френски президенти - Жак Ширак и Валери Жискар Дестен, и с испанския крал , с 3-ма корейски министър председатели , с 5-има министри в Япония , с ръководителите на долната и горната камара на Народното събрание на страната и даже с член на императорското семейств о. В Китай се е срещал с 3 -ма вицепремиери, а с Бил Гейтс - 2 пъти .

Упорит, даже неотстъпчив, целенасочен, не доста внимателен, когато преследва някоя промяна. Като министър на стопанската система, да вземем за пример, бръкна с пръст в раната, като разгласи, " че най-големият проблем на стопанската система е правосъдната промяна ".

Ястреб за промени и почитател на бюджетната дисциплинираност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР