След 12 години начело на район Тракия Костадин Димитров е

...
След 12 години начело на район Тракия Костадин Димитров е
Коментари Харесай

Костадин Димитров: Пловдив има огромен потенциал, но първо ще върнем грижата към хората и града

След 12 години отпред на регион „ Тракия ” Костадин Димитров е любимец за кмет на Община Пловдив. На първия тур претендентът на ГЕРБ изкара 33,72%, като в неделя ще се изправи против Ивайло Старибратов от ПП–ДБ, който има 17,90%.
Прочетете още
Димитров е апетитен за най-успешния кмет на регион „ Тракия ”, като преди 4 години той завоюва на първи тур.  Какви са провокациите пред Пловдив, с какво ще се захване незабавно като градоначалник и какво желае да промени в града? Отговаря Костадин Димитров.

-Г-н Димитров, за какво би трябвало да спечелите балотажа на 5 ноември?

- Защото имаме минало, което тракийци споделят, че е доста позитивно.  Защото взехме съществено решение за развиването на парк Лаута, а можехме и да не го вземем. Тогава пристигнаха няколко админа и споделиха: „ Вижте, господин Димитров, Лаута е лесопарк,  доста е комплицирано ”. Въпреки това направихме  това, което е през днешния ден.   Защото съумях да се преброя за финансиране на детски  ясли, които от 30 години се чакаха в региона, като даже стигнах до Брюксел.

Успяхме да отговорим на всяко едно условие, молба,  предложение,  с цел да задоволим на най-много настояванията на хората.   Имаме  метод към жителите. Имаме насъбран опит. Имаме експертизата.

От друга страна – нямаме време за губене и опити. 

Имаме сполучливо минало, а  историята демонстрира, че в случай че си бил сполучлив, е доста евентуално да си подобен и в бъдещето.

-Какво да чакат от вас пловдивчани от ден първи, в случай че станете кмет на Пловдив?

- Веднага, но незабавно, започваме с чистотата на града!  На първо място би трябвало по-добра съгласуваност сред „ Градини и паркове ” и „ Чистота ”, тъй като не е обикновено едните да дават отговор за отпадъците на едни места, а другите за други.   Трябват верните инструкции освен там, а и в цялата администрация. За това е нужно потенциал и експертиза.

Смея да настоявам, че администрацията в „ Тракия ” е с положително име, като  съм натискал доста за нейното развиване – да се усъвършенства обслужването, да са с усмивка, да са в помощ на жителите.

Общественият превоз е различен огромен проблем. Преди няколко дни се качих на градски превоз – мъчно се ориентираш за рейсовете, липсва информация,  преносимият състав е в неприятно положение. В доста от срещите ми бе подложен този проблем и считам да работя доста в тази посока.

Ремонтите на последващо място. Вече сме влезнали в елементи за всеки един от тях. От ден първи започваме с тях.  Голямоконарско шосе – периоди, индексации, за какво има малко хора на обекта, продължаваме с бул. „ Дунав ” – периоди индексации, проблеми с ВиК, министерства… Брезовско шосе – за какво са бави археологията, периоди, индексации – форсиране на работата

Това ще фасон от ден първи, с цел да може в къси периоди да завършат ремонтите.

-Някак си не отива  на втория по-големина град, Европейска столица на културата да се приказва за напълно обикновени потребности.Защо се натрупаха тези проблеми за толкоз малко време?

-Ние в нашата риториката не сме казвали, че ще вършим  нещо отвън човешките  сили. Търсим една нормалност. Всеки, който съм докарал в Пловдив е бил удивен от даденостите – Главната, Римския стадион, Античния спектакъл, Капана…

Река Марица обаче – по какъв начин допуснахме да я забатачим? Как стана по този начин, че я  изпуснахме? Защо тя не е това притегателно място, което би трябвало да бъде?

Отговорът е: липса на грижи, липса на прозрение в детайлите.

През последните 12 години в „ Тракия ” – в 7:30 кметът е в квартала, нормално на колело.  Обикалям региона, виждам какво се случва, приказвам с хората. Ако има някъде проблем – незабавно се взимат ограничения. Това е верният и мениджърски метод – да желаеме от всеки, който дава отговор за нещо да се грижи за него.

Давам образец за противоположното в Община Пловдив през последните 4 години. Навремето  сложихме видеонаблюдение в „ Тракия ” на автобусните спирки.  От ОКТ ни споделиха – няма да свърши работа, а искахме единствено да ги питаме къде да ги сложим. Накрая резултатът бе, че по-късно имахме единствено една счупена спирка, за разлика от другите места в града.

-Всеки  нов кмет идва с заричане за промяна в администрацията. Какво предвиждате Вие?

- Показал съм,че мога да върша промени. В „ Тракия ” съумях да наложа доста бързо моя ритъм на работа, по метод, който  да е в услуга на хората. Където и да съм бил пренасях позитивните образци от едното на другото място – от федерацията по  таекуондо  в регион „ Тракия ”, по този начин и противоположното.

Имайте поради, че всяка администрация има проблем с фрагментите, които да са тясно профилирани.  Трябва да поставим старания освен в условията към тях, само че и изискванията, които предлагаме – по-добро  възнаграждение, непрекъсната подготовка и автоматизация там, където е допустимо – да вземем за пример в поддръжката на зелената система и чистотата.

Смятам, че има и цели звена, където хората и потенциалът им не се употребяват по най-хубавия метод. В Общинска полиция или защита да вземем за пример. Имаме постове на няколко бариери, които пазят паркинга на Общината или в Стария град. Там са 16 души – какъв брой запас се губи тук,  с цел да се пазят две бариери, вместо да се употребяват за по-важни неща и в услуга на хората, като се подсигурява тяхната сигурност.

-Казахте да върнем нормалността в кратковременен проект, а в дълготраен какво предвиждате в небосвод един мандат?

- Не стигат 4 години за някакви световни промени. Ако почвахме от обикновено състояние – допустимо е! Ние обаче стартираме от доста ниско, знаете какви са финансите на Общината – в пагубно положение. Има доста поправки, които са стартирани – те желаят в допълнение финансиране настрана. Не знам по какъв начин ще постановяваме нашата визия в случай, че 2 години ще довършваме стартирано.  Имаме наложена стратегия от настоящия кмет,  който пък се противеше, че му е натрапен от предходния кмет. Това са действителностите. Нещо повече - неговата стратегия направи още по-голям казуса с превоза, липсваше етапност, което  докара до безпорядък с предвижването  в града. 

Имаме потенциал  обаче и за нещо по-голямо. Река Марица, Централна градска част, хълмовете… Искам да обърнем особено внимание на тепетата.  По-лесен достъп, по-добра обществена среда, да има къде да пиеш кафе, да изкараш следобеда с близки и другари.

Централна поща -  аз всякога, като вляза вътре виждам какъв брой е остаряла и стои като кръпка към Форума и ансамбъла в Централна градска част.  Защо да не работим и в тази тенденция?

-Какво може да обещаете, че ще се случи от огромните планове?

-Гражданите на „ Тракия ” знаят – рядко употребявам думата „ давам обещание ”,  споделям, че ще работим в тенденция,в която да се случат нещата.

Ще работя да се случи продължението на бул. „ Северен ”, нов мост над река Марица, Околовръстното шосе. Ето, за Математическа гимназия направихме стъпки като запазихме терена зад хотел SPS за нея с решение на Общинския съвет по мое предложение.

Платформата „ Град за хората ” е значима – пешеходните пространства и обществената среда. Нормални тротоари, нови паркове и поддържане съществуващите,  връзки на велоалеите сред регионите, изработката на ул. „ Иван Вазов ” пешеходна.  Всичко това не е по-малко значимо от огромните инфраструктурни планове.

-Защо ще сте по-добър кмет  от проф. Ивайло Старибратов, с който сте на балотажа?

-Тук не става въпрос кой ще е по-добър.С моите дейности съм потвърдил, че реализирам резултати, а хората би трябвало да решат кого да поддържат.

Има съревнование в неделя, а съдиите са пловдивчани, които ще вдигнат резултата. Той ще е на база това, което съм направил през последните 12 години, когато за първи път подвигнах ръка и споделих: „ Това не е наред ”. Надявам се, че по време на това съревнование съм вървял по верния път, който е по-голям от крайната цел. Имам капацитет и сили да превърнем Пловдив в едно по-добро място с номер 7 на 5 октомври.

Костадин Димитров и претендентите на ГЕРБ за 6-те региона са с номер 7 на балотажа на 5 ноември!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР