След 10-15 години трудът ще спре да бъде фактор за

...
След 10-15 години трудът ще спре да бъде фактор за
Коментари Харесай

Асен Василев: След 10-15 години трудът няма да бъде фактор за производство

След 10-15 години трудът ще спре да бъде фактор за произвеждане, а главният мотор на стопанската система ще бъде човешкият капитал.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на форума Digital Trends 2023, проведен за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg.

Моят първи конфликт с изкуствения разсъдък беше в „ предходния ми живот “, преди да стана политик, когато са занимавахме се ценообразуване на самолетни билети, даде персонален образец министър Василев и изясни по какъв начин с екипа на компанията, в която тогава е работил, са създавали разнообразни комбинации сред цени на билети и избрана дестинация, да вземем за пример София – Ню Йорк.

Представете си за колкото разновидности на комбинации става въпрос, само че за мен това демонстрира по какъв начин ще се развива и AI чисто механически напред, добави Василев.

„ В момента AI е 5-годишно дете, на което са му наляли в главата ужасно доста информация. Справя се с въпроси с намиране и модифициране на информация, като дава доста положителни отговори, но… на момента и цялостни нелепости. Всъщност, прави една доста добра реплика на това, което му е заложено като параметри “.

Следващата стъпка е правилото на дестилация – не да се гледа цялата информация, а единствено тази, която е съответстваща на запитването, уточни Василев.

Представете си,  че AI кара кола – задавате му да ревизира какво е положението на пътя по този начин, че да вземе решение, с цел да не се блъсне. За да проучва всички параметри, би трябвало извънредно огромна мощност за калкулация. Можем обаче да зададем една елементарна дестилация – какво ще има след 50 м, в случай че се движите с 5 км/ч. От друга страна, в случай че караме със 100 км/ това става ненужно, не ни интересува, тъй като траекторията  от 50 м е заложена, изясни още министърът.

По думите му, по този начин ще се обработва по дребен размер данни и може да се вдигне продуктивността на AI.

„ Нашият опит в такива случаи е към 1000 пъти. Ясно ви е какво ще стане в случай че AI  изведнъж стане 1000 пъти по продуктивен… “

Според финансовия министър, главната задача сега е по какъв начин да сътворяваме нови взаимовръзки – по какъв начин да измисляме и творим с технологията.
„ В човешкия мозък това се случва по време на REM частта от съня, когато тялото се обездвижва и мозъкът прави връзки, които не са инцидентни.

Тоест, невроните се тестват да видят какво ще дадат и по тази причина получаваме сънища, които не дават никакъв смисъл, само че има и смислени комбинации. Това ще бъде моментът, в който AI ще стартира да твори. И то не може да се случи до момента в който караме колата, а в лаборатория. Това ще забележим в идващите 10-15 години, неща които занапред навлизат в доста тясната до неотдавна ниша на AI. ”



Как обаче това ще трансформира нашия живот и стопански системи?

В основата на една стопанска система има три фактора – физически капитал, човешки капитал, труд като старания.

„ Преди време – през 18 век, в моделите за произвеждане е била вкарана и земята 18 век, в този момент тя към този момент не е фактор, защото икономическата база се е сменила. След време, трудът ще спре да бъде фактор и ще отидем към човешкия и физическия капитал “, изясни Василев.

Дълго време в България продаваме на ниска цена труд – няма по какъв начин да станем богати, като продаваме на ниска цена труд, акцентира министърът.

„ За да станем богати, е нужен машинен парк (физически капитал), жп инфраструктура, бърз интернет, който разрешава на хората да създават доста повече.

Например – един човек се качва се на самолета, отива във Франкфурт и пази доста по-добра заплата, тъй като работи с по добра машинизация, артикули с повече добавена стойност. Ако остане тук при по-добър физически капитал, той също ще може да направи това със своите познания и качества, както беше досега в IT промишлеността. “

IT промишлеността ще има потребност от доста повече физически капитал с AI моделите. Необходими са От 150 милиона евро нагоре за базисен модел, означи още Асен Василев.

Според него, проблем на AI промишлеността ще стане точно физическият капитал, защото нашите програмисити ще би трябвало да имат достъп до този вид хардуер а това няма  да е на ниска цена и да може да се набира от един стартъп, да вземем за пример.

Финансовият министър посочи и още едно от огромните провокации в бъдеще - инвестицията в човешки капитал, която не се показва в умения, „ зазубряни пред дъската “.

„ Преди 5 години Красимир Вълчев (министър на образованието в последния кабинет на ГЕРБ) стартира повдигане на заплатите на учителите, което продължава.

Това върна младежите в системата, в този момент е въпрос да се преструктурират образователните стратегии. Това значи половин милион души да стартират да работят по нов метод.

Ако тази задача не я решим след 10 години ще сме изпуснали влака “, уточни министърът.

Според него, първата задача пред нашето общество е да вдигнем равнището на физическия капитал в стопанската система.

Втората задача е човешкият капитал – да притеглим млади учители в системата.

„ Така, че след 10-15 години да задаваме верните въпроси и да творим повече, а това е най-тежката задача и най-трудно се стига до такава степен.

Нашите учебни заведения към момента не са готови за това. Изкуството, спортът, дисциплини които дават просторност на мисленето като философия, са съвсем напълно отвън образователната стратегия.

Цялото учебно заведение действа по този начин, че да приготвя фрагменти за 19 век  - да стоят в една стая по 8 часа и да извършват повторяеми задания. Това в скоро време ще се научат да го вършат машините

Това е тежката задача на нашето потомство в международен мащаб. “, безапелационен е Асен Василев.



Какво значи това в български мащаб?

„ Означава да позачистим по този начин, че тези хубави неща да стартират да се случват. А както знаем, чистенето не е лесна задача – не си слагате най-хубавия костюм, когато би трябвало да чистите, нали?, уточни Василев.

В умозаключение, финансовият министър съобщи, че като резултат върху динамичността на пазара на труда, изкуственият разсъдък ще отнеме работните места, които правят повторяема активност и задания. Ако обаче дилемите ви на работа са креативен – можете да бъдете спокойни, добави Василев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР