След 1 милион години край Уран ще се наблюдава нещо

...
След 1 милион години край Уран ще се наблюдава нещо
Коментари Харесай

Две луни на Уран ще се сблъскат

След 1 милион години край Уран ще се следи нещо като шекспирова покруса с присъединяване на две от луните му - Кресида и Дездемона, оповестява Лайф. Кресида с голяма скорост ще се вреже в Дездемона.

Прогнозите на американски учени сочат, че двете неголеми луни на Уран ще се сблъскат между тях. Названията им са заимствани от персонажи в нещастия на английския драматург Уилям Шекспир. По всичко наподобява, че с покруса ще завърши и съществуването на двете луни.

Уран е седмата планета в Слънчевата система. Освен пръстени, планетата има 27 задоволително огромни естествени спътници, които орбитират към нея. 13 от луните са вътрешни, 5 - огромни, а 9 - нерегулярни. Учените забелязали, че една от тях - Кресида, е със странна траектория на придвижване. Орбитата й не е с форма на окръжност или овал, а припомня триъгълник със заоблени върхове.

Така Кресида постепенно се доближава към Дездемона. Понастоящем орбитите им отстоят на 900 км една от друга. След към 1 милион земни години двете луни неизбежно ще се врежат една в друга. Учените плануват също вероятен конфликт сред други две луни на Уран. Той обаче ще е по-късен, а също така обстановката може да се промени доста след конфликта сред Кресида и Дездемона.

Луните на Уран до момента са съвсем неразучени. Докато към Уран не се насочи космическка задача, сходна на тази на " Касини " или " Нови хоризонти ", нещата надали ще се трансформират, защото тези небесни тела са прекомерно дребни за детайлно проучване от Земята.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР