Слаймът на Mattel беше любимата играчка на всяко дете, привлечено

...
Слаймът на Mattel беше любимата играчка на всяко дете, привлечено
Коментари Харесай

Най-желаните коледни подаръци през годините: Слаймът завладява 1977

Слаймът на Mattel беше обичаната играчка на всяко дете, привлечено от гаднички (но не прекомерно гадни) неща. Той също по този начин беше зложелател на всеки чист килим или стена. Но по какъв начин тази безформеност от химикали става толкоз известна? Това е една история, която ще ни върне обратно в неоновите дни от ерата на диското: 1976 година

 Nickelodeon's 2019 Kids' Choice Awards - Show

Slime е показана за първи път от производителя на играчки Mattel през зимата на 1976 година Зелена на цвят и мека на пипане, играчката прониква сред пръстите ви и обгръща всичко, върху което попадне – ръце, други играчки и даже косата на дребната ви сестра или брат, в случай че сте изключително палави.

Изработена от гуарова гума (полизахарид) и боракс (натриев тетраборат), пихтията резервира полутвърдата си форма дълго време, стига да я съхраняваме добре в кутийката й. Ако ли не, след известно време на повърхността й ще се образува твърда коричка. През годините, в които е известна, които приключват към 1990 година, към играчката се поставят в комплект най-различни каучукови инсекти, червеи и даже очни ябълки, което прибавя към приятния гнусен резултат и я поддържа покрай върха на листата с желани коледни играчки, изключително в годината откакто излиза – 1977. Mattel също по този начин пуска и настолна игра Slime Monster в края на 70-те, в която играчите, до момента в който се движат по дъската, би трябвало да не бъдат хванати от отвратителното зелено страшилище, което ще ги хване, в случай че попаднат на квадратчето под него.

Slime си колаборира с няколко международни франчайза. Първият от тях е Hordek’s Horde Slime Pit от франчайза на Masters of the Universe при започване на 80-те. Играта употребява чудесно пихтията, тъй като някой от играчите може да падне жертва и да бъде заклещен сред ноктите на птица против стилизирана тухлена стена с алена арка с лицето на Hordak, издълбано в центъра й. Над жертвата пък има голяма глава на динозавър и когато се натисне бутон в задната й част, Слаймът потича от устата на динозавъра върху пленения и го задушава. Слаймът да тече от устата на страшилище е известна тематика измежду тези колаборации.

Kenner е друга компания, която намира хубаво приложение на слайма. Този път той взе участие в играчката Real Ghostbusters. Анимационният филм „ Real Ghostbusters “ включва героите от игралния екшън „ Ghostbusters “ от 1984, както и от продължението му. През 1987 година, обаче, Kenner прибавя виолетов и розов слайм към играчка отново по анимацията, която се назовава Ecto-Plazm Play Gel. Идеята и е, че страшилище се прикрепя към преса, в която се поставя Слаймът и при натискане на пресата, гадорията излиза през устата му. По-нататък те прибавят и още цветове – алено, жълто и синьо.

Играчките на Playmate по франчайза Teenage Mutant Ninja Turtle са идващите, които употребява Слайм. В този случай играчката се назовава Retromutagen Ooze (или просто Ooze). Това име подсказва за връзка с химикалите, които в действителност основават Костенурките (и които дават силите на Daredevil на Marvel, както се твърди в комикса). Подобно на оригинала, Retromutagen Ooze в началото се предлага независимо в своя кофичка, както е показано на фотографията. Има обаче няколко играчки, които включват Ooze като част от комплект. Ето да вземем за пример, Retrocatapult е такава играчка. Както подсказва името, това е едноместен катапулт, на който Слаймът се поставя и надлежно се изстрелва (радост най-много за родителите…). Flushomatic е друга играчка, която употребява Ooze. Тя съставлява пластмасова тоалетна на върха на арка с контейнер изпод. Слаймът надлежно се изсипва в тоалетната и пада в резервоара, където може да има друга дрънкулка. Относно фигурки – Mutagen Man е дребосъче („ дребосъче “), което съставлява живо контейнерче със слайм, което има ръце и крайници. И най-после Oozey, което произнася се „ Узи “, като оръжието. То съставлява обаче не ръчно оръжие, както името допуска, а такова, което наподобява на топ. Този топ надлежно изстрелва кофи за отпадък (от дребните, цилиндричните), цялостни със слайм. Понеже катапулта не стига…

 Nickelodeon's 2019 Kids' Choice Awards - Show

Въпреки че известността му, както казахме, завършва през 90-те, Слаймът преви завръщане. Той се прокрадва сред пукнатините и още веднъж стига до децата с помощта на Nickelodeon. Началото е в детското шоу от Канада “ You Can’t Do That On Television “, където Слаймът (наричан там Гак, Gak) се употребява против всеки, който изрече думите „ не знам “. Предаването става толкоз известно, че пихтията се лее (доста богато и разточително) и в други излъчвания на Nickelodeon – „ Double Dare, Wild и Crazy Kids “ и „ Figure It Out “. Нищо неподозиращи звезди пък може да бъдат засипани със неоново зелен слайм на събитието Nickelodeon Kid’s Choice Awards. И когато това стане, съвсем всякога се приема като чест.

Всъщност играчката се поява по Nickelodeon TV още през 1979 и по този начин добива известността, която ще я направи най-желаната коледна играчка същата година.

Това беше историята на продукта на Mattel, наименуван Slime.

Историята на самата слуз обаче стартира още при започване на 20-ти век. По това време науката обръща повече внимание на синтетичните полимери и при проучванията им се вършат много потребни открития. Основите им се поставят през 20-те години. Създаден е модел на молекулите им, който допуска, че те са в дълги, усукани, сходни на вериги обединения. Тези модели по-късно се удостоверяват и от двама учени, употребяващи рентгенови лъчи за проучване на натурален каучук (който, несъмнено, също е полимер). Това е и почти моментът, в който създаването на синтетични полимерни и пластмасови материали става съществено и всеобщо.

Компаниите от години създават и оферират артикули въз основата на полимер, които наподобяват на слайм. Продават се разнообразни пластелин и глина за моделиране, които са на такава основа. През 1943 година Джеймс Райт се пробва да направи полимер от синтетичен каучук, който да се употребява при американските военни дейности по време на Втората международна война. Не съумява обаче да получи търсените от него свойства и откакто се помирява с неуспеха, отсрочва работата по плана си. Няколко години по-късно, „ неуспехът “ му попада у един чиновник на Dow Corning Corporation, който една вечер го демонстрира на гостите си. Един от тях демонстрира интерес към нещото и усеща, че то има капацитет като нова играчка.

 Silly putty dripping

Играчката Silly Putty в деяние

След като е рекламирана в шоуто Howdy Doody през 1957 година, Silly Putty се трансформира в народен феномен! През декември 1968 година играчката даже отива до Луната, на борда на Аполо 8.

Освен от гуарова гума, слуз сходна на Slime и Silly Putty се прави и от поливинилов алкохол (PVA) и даже мляко. Но технологиите в тази посока непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Стив Спанглер даже прави от слузта изкуство.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР