Славов иска още и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на

...
Славов иска още и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на
Коментари Харесай

Правосъдният министър иска ВВС да провери Сарафов и Илиана Кирило...

Славов желае още и вероятно търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по проблема “Коцев ”.

 

По-рано през днешния ден акад. Николай Денков, министър-председателят в оставка, сезира прокурор Даниела Талева по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи. се споделя, че обстоятелства и условия, станали известни на Денков при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател, „ пораждат основателни подозрения за възможното осъществяване на закононарушение от страна на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов ”.

Искането на министър Славов се основава на получено в Министерството на правораздаването писмо от премиера Николай Денков, в което „ се съдържа информация и се сочат условия за осъществено нарушаване на служебните отговорности от административни ръководители в Прокуратурата на Република България ”.

 

Славов цитира декларираното от Коцев в отчет до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Натискът съгласно Коцев е бил извършен от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на СГП прокурор Илиана Кирилова, в наличието на нейния заместител Христо Кръстев и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев.

 

Правосъдният министър декларира, че с цел да се открият всички обстоятелства и условия, както и дали посочените административни ръководители в прокуратурата са направили тежко дисциплинарно нарушаване, е належащо да се отговори на пет въпроса:

 

" 1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

 

2. Ако се е състояла, каква е била задачата и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение е извършена срещата?

 

3. На какво правно съображение и в какво качество и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов персонално е участвал на тази среща и какви разпоредби са дадени, в случай, че съгласно последните промени на Конституцията основният прокурор е само директен административен началник единствено на Върховната прокуратура (чл. 126, алинея 2 КРБ), има единствено представителни функционалности по отношение на цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда директно във връзка с висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.

4. Кой е провел и координирал присъединяване на всички представени в срещата, забъркани ли са трети лица, в това число настоящи политици?

 

5. Оказвани ли са напън и/или насила върху Коцев и в случай че да, с каква цел?

 

Ако посочените обстоятелства се потвърдят, да се пристъпи към произвеждане по осъществяване на дисциплинарна отговорност за осъществено тежко нарушаване на служебните отговорности, както и на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, упорства министърът на правораздаването.

 

„ Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в Прокуратура на Република България с основния секретар на Министерство на вътрешните работи и с ръководителя на КПК, за оказване на напън за подаване на оставка и освобождение на заеманата служба, като изискване да не бъде притеглен към наказателна отговорност, е неприемливо и отвън открития правов и институционален ред за взаимоотношение на управляващите и практикуване на техните функционалности ”, се споделя с настояването на министъра.

 

Славов упорства също да се свика Общо заседание на Висш съдебен съвет и ВПС „ за разискване на създалата се спешна обстановка и на вероятни общи институционални решения за нейното превъзмогване ”.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР