Слави Трифонов намери хитър начин да подпомогне влизането в парламента

...
Слави Трифонов намери хитър начин да подпомогне влизането в парламента
Коментари Харесай

Президентска република - финалът на политическото вредителство на ИТН? -

Слави Трифонов откри остроумен метод да подкрепи влизането в Народното събрание на стопилата се " ИТН ", искайки референдум за президентска република. Иде ли финалът на програмата му за политическо вредителство? 

Политтехнологът Слави Трифонов хвърля въдицата към поддръжниците на Румен Радев - политика с най-голям рейтинг все още. Те останаха разпръснати след разпадането на четворната коалиция. Избирателите на „ Демократична България “, които гласоподаваха за него на втори тур, към този момент тотално са го загърбили и някои даже желаят импийчмънт. Избирателите на Българска социалистическа партия са раздвоени сред него и Корнелия Нинова, влезнала в тежък спор с президента.

Немалко от почитателите на „ Продължаваме промяната “ харесват президента, по тази причина Кирил Петков и Асен Василев към този момент заобикалят откритата омраза с някогашния си патрон. Има Такъв Народ остана най-вярна на президента и в този момент счита безусловно да се написа президентска партия с внушението – предлагаме президентска република, тъй като желаеме цялата власт за Румен Радев. И събирайки фенски избор от Радев, да успее да прескочи 4-процентната преграда за Народното събрание, което към този момент наподобява малко евентуално съгласно социологическите сондажи.

Какво би означавал този проект

Да предположим, че задоволително хора клъвнат на примамката и Има Такъв Народ влезе в идващия парламент. И даже откри нужните 48 депутати, с цел да инициира референдум за президентска република. Дотогава ще се прави на неразбрал, че президентската република е смяна на формата на държавно ръководство, която не се взема решение с референдум, а само с Велико национално заседание. Добре, може да кажат Има Такъв Народ, значи ще се борим за свикването на такова, само че към този момент ще са им нужни подписите на 160 депутати. И с цел да не предпоставят, че народът безусловно желае президентска република, а и с цел да не оставят този въпрос в ръцете отново на депутатите, даже на „ велики “ такива, може да изискат това заседание да промени конституцията по този начин, че народът директно да може да избира формата на държавно ръководство – точно посредством референдум. Мнозинството някой ден може да си пожелае и монархия, да вземем за пример.

Ето по какъв начин Има Такъв Народ, провалила до момента два свои мандата за сформиране на държавно управление и този на Политическа партия, продължава своята стратегия на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всевъзможни други въпроси, които изискват конституционно болшинство, като да вземем за пример този за правосъдната промяна. Референдумът за президентска република ще е разменната монета на Има Такъв Народ за всичко по отношение на останалите партии – в случай че желаете поддръжка за еди какво си, подкрепете ни за привикване на Велико национално заседание.

Освен Велико национално заседание и референдум, за реализацията на концепцията на Трифонов би трябвало да се стигне и до нова конституция или до пренаписване на сегашната. Така цялата политическа сила ще бъде ориентирана към самоцелно търсене на средство не за разрешаването на политически рецесии, а за зачеркването им. От което те просто няма да намират своето очевидно противоборство на повърхността. Защото концепцията за президентска република е еманация на обичания на Трифонов свръх мажоритаризъм, при който едно просто безусловно болшинство реализира диктат с цялата налична власт над всички останали. Когато разнообразни политически представителства не са овластени, мнозина хора действително са изхвърлени от политическия развой и техните ползи са задраскани. Докато в една парламентарна народна власт, колкото и едва да са показани, те въпреки всичко имат късмет посредством компромис и съюзяване да бъдат удовлетворявани.

Какво се чака от Радев

Впрочем не е ясно по какъв начин тъкмо Трифонов си показва парламентаризма в една президентска република – дали освен като фасада на един властнически режим? Защото в случай че политическото посланичество не е овластено да бъде стопанин на законотворчеството и да управлява изпълнителната власт, ще заживеем в тирания.

Дори занапред тя може да бъде персонифицирана. Президентът Радев няма право на повече мандати, само че при нова конституция и нова форма на държавно ръководство досегашните му се зануляват и ще може отново да се кандидатира. Елементарната честност изисква, в случай че въобще се стигне до такава степен, той да заявява, че няма да се възползва от „ нулирането “. И като начало да разсее всевъзможни подозрения, че е част от курса към президентска република, като разгласи плана си за конституция, какъвто съобщи, че има още през ноември. Засега разграничението на Румен Радев от концепцията на Трифонов необичайно пристигна не от президентската администрация, а от представителя на служебното държавно управление.

Идеята за референдум за президентска република първо би трябвало да мине през референдума за влизането на Има Такъв Народ в Народното събрание. Ако партията не успее, значи и никой не желае подобен референдум. Тогава Слави Трифонов би трябвало да бъде лишен от всякакво медийно въздействие като предлагач (следвайки терминологията му) на политически хрумвания. 2 октомври може да е и хигиеничен ден против политическото вредителство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР