Слави Трифонов коментира отлагането на електронното управление в страната, за

...
Слави Трифонов коментира отлагането на електронното управление в страната, за
Коментари Харесай

Култовото И почвам да бегам, бате влезе в устата и на Слави Трифонов

Слави Трифонов разяснява отлагането на електронното ръководство в страната, за което обаче към този момент са изхарчени милиарди:

" Уважаеми фенове, не знам дали знаете, само че съгласно данни на Българската стопанска камара – от 2002 година до през днешния ден България е пръснала към 2 милиарда лв. за електронно ръководство. В резултат на тия пръснати 2 милиарда, електронни услуги оферират едвам 20% от българските администрации. За сведение – за най-хубавото електронно държавно управление в Европа Естония е похарчила 25 милиона евро.

Основна причина за невъзможността ние, българите, да употребяваме електронни услуги, предоставени от страната, е неналичието на персонални карти с електронен чип. Такава персонална карта с чип от дълго време трябваше да има всеки български жител и той да може да я употребява като електронен автограф. Карти с чип няма, само че и двата милиарда ги няма. Така, да обобщим – нямаме електронно държавно управление и електронни услуги, щото няма карти с чип.

Сега, какво още нямаме поради неналичието на такива документи за идентичност? Дали се досетихте? Фамозната Централна изборна комисия предложи електронното гласоподаване да се отсрочи, до момента в който не се вкарат персоналните карти с чип. На депутатите тази рекомендация от ЦИК им пристигна " тамън-тамън “, както пее един рапър, и те с едно гласоподаване отстраниха съответния период, в който да бъде въведено електронното гласоподаване. Припомням – имаше съответен период, записан в закон. Според този закон електронно гласоподаване трябваше да има на евроизборите през май следващата година.

Припомням и друго – на Национален референдум, извършен, забележете – през октомври 2015 година, 70% от българските гласоподаватели гласоподаваха " за “ електронното гласоподаване. Изминаха три години, уважаеми фенове, и никой не желае да се съобрази с волята на българските гласоподаватели, с волята на суверена.

Въобще, българските политици, като чуят " електронно гласоподаване “, и почват да бегат, бате! Но пък харченето на пари си върви – през май предходната година организация " Електронно ръководство “ усвои един милион и половина лв. за план за създаване на Пилотна система за електронно гласоподаване. Този план трябваше да е подготвен в края на тази година, само че от организацията оповестиха, че ще е подготвен в края на другата година. Евентуално. Едно от оправданията и тук е неналичието на персонални карти с чип. “

Слави напомни заглавия от медиите, от които се вижда по какъв начин върви през годините задължението и обещанието на политиците да има персонални карти с чип:

Заглавие 1: " Личните карти с чип от 2017 година, ще подаваме заявки онлайн “

Заглавие 2: " Новите персонални карти с чип от 1 януари 2018 година. “

Заглавие 3: " Електронни персонални карти – да, само че не в този момент! Отлагат ги за 2019 година “.

Заглавие 4: " Новите електронни документи – най-рано през 2020 година “.

" Уважаеми фенове, Естония има най-хубавото електронно държавно управление, а естонците до ден сегашен не престават да си гласоподават онлайн. Освен това, не знам дали знаете, само че в Исландия написаха Конституцията си по интернет. Гражданите излъчиха партийно самостоятелни персони, които да напишат Конституцията. Всичко се излъчваше онлайн, като в действително време всеки исландски жител имаше опцията да направи свои оферти.

У нас обаче 16 години не може да се сътвори съответно работещо електронно ръководство, над 4 години не са задоволителни да се създадат персонални карти с чип и над 3 години не са задоволителни да се одобри волята на жителите да има електронно гласоподаване. Целият свят се развива. … Важно е българите да сме част от технологиите на света. Всичко цикли като забил компютър " Правец “. А за какво? Защото, съгласно въпросните политици, по този начин се пазела стабилността.

Уважаеми фенове, уважаеми съграждани, уважаеми сънародници, като слушате всичко това – абе, не ви ли идва да извършите нещо? “ – разяснява Слави Трифонов.

Излъчен беше и видеоматериал за партийните дотации, от който излиза наяве, че към 40-те милиона партийни пари на влог, през 2019 година към тях ще се прибавят още 32 милиона от дотации.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР