Слави Трифонов, ФейсбукОнзи ден написах, че управляващите ни имат много

...
Слави Трифонов, ФейсбукОнзи ден написах, че управляващите ни имат много
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Време е да ви светне червената лампичка! Управляващите плашат хората и ограничават свободата им на изразяване в интернет

Слави Трифонов , Facebook

" Онзи ден написах, че ръководещите ни имат доста раними души и би трябвало доста да внимаваме да не ги обидим. Предложих да ги прегръщаме и да им подаряваме цветя, а не да бъдем саркастични във връзка с тяхната работа. Повод за моите думи беше заведеният иск (вече оттеглен) от страна на кмета на Стара Загора за 5000 лв. против жител, който във фейсбук го е определил като „ комичен “. Оказа се обаче, че смешният случай с кмета Живко Тодоров не е случаен, а е сладкодумен образец за наклонност, много страшна освен това. Тенденцията е за рисково главозамайване на властимащите, които малтретират посредством правосъдни искове жители, осмелили се да създадат коментар, който не е по усета им.

Според обява на Petko Petkov в групата „ Истината за Стара Загора “, зам.-кметът на града Йордан Николов съди младо семейство, което от общия си профил във фейсбук е направило коментар, че той е „ вещер “. Ето какво написа още Petko Petkov: “В приложените констативни протоколи е видно, че Йордан Николов обстойно и необятно е ровил в профила на фамилията. Заснети са всички “life events ” – женитба, детенце и други.

Заснети са постове на стената на фамилният профил. Шокирах се, когато видях и този, който гласи “СБОГОМ МАМО ”. Приложени са фотоси от заравяне на родителите на нарочените от Николов, на които участват и децата. Всъщност, цялата история се разиграва, до момента в който фамилията е в печал, а през това време Николов, от дребният си печален кабинет в общината, вместо с работа, се занимава с facebook. И без капка срам ги ускорява към съда. Тук обаче историята стартира да нагорчава доста повече. 4500 лв. е компенсацията за “щетите ” нанесени на лицето Николов, като е приложил фотография от лихвен калкулатор, с който е пресметнал и + 95 лв. рента. ”

Според информацията на фейсбук потребителя, зам.-кметът е оспорил изказванието, че е „ вещер “ с амбулаторен лист от психиатър, „ в който е записано, че 58 годишният Николов е прочел думата “вещер ” във facebook, ненадейно се почувствал под напрежение и угрижен, повишил стойности на АКН 195/100, мощно сърцетуптене и тежест в гръдната област, след това направил астматичен припадък, налагащ потребление на характерна терапия. “Обективно положение ” гласи: Психомоторно под напрежение, обезпокоителен, с напрегнат лицеизраз. Спонтанно разкрива преживяванията от възходяща тревога, натегнатост, главоболие, сърцетуптене. “
Вече не е смешно.
Същевременно получих персонално известие от Silvia Ilkova. Тя изяснява, че като чиновник на КОНПИ против нея е било формирано дисциплинарно произвеждане поради статус във фейсбук, в който Ilkova подлага на критика успеваемостта на институцията. Все отново, на две инстанции съдът взема решение, че Ilkova e изразила персонално мнение, основано на обществено известни обстоятелства. Според съда „ неудоволетвореността от постигнатите резултати не може да бъде приравнена на уронване на престижа на институцията. “
Получих и още едно персонално известие – от Йонка Костова. По думите й, шефът на КАТ в Монтана съди брачна половинка й за 2000 лв., тъй като му е споделил „ комичен “.
Това са единствено още два образеца. И в този момент, стоят няколко въпроса: Колко още каузи из цялата страна се водят сега от хора на власт против елементарни жители? А за какво ги водят? Защото са нежни и раними души ли? Едва ли. Насаждането на боязън у жителите с „ Виж какво може да ти се случи “ е арогантна проява на мощ от страна на властимащите. А знаем, че от време на време властта се пази и със мощ. Знаем и при кои режими се случва това.
Ще направя и едно конкретизиране, защото виждам известно недоумение. Публичните персони, за разлика от елементарните хора, би трябвало да демонстрират доста по-голяма приемливост и толерантност към рецензия или оценъчно мнение. Ето, аз да вземем за пример съм „ гологлав лешояд “, само че никого не съм тръгнал да осъждам за сходно мнение. Освен това съм и рептил.
Още по-голяма приемливост към рецензия и мнение би трябвало да демонстрират политиците и ръководещите, защото са определени с публичен избор. И това не го споделям аз – това го споделя законът, това го споделят конвенциите за правата на индивида и за главните свободи. Една от главните свободи е свободата на изложение.
И в случай че желаете да имате тази независимост, от горните образци би трябвало да ви светне алената лампичка. Иначе някой ден и за вас може да светне синята. "



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР