Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки

...
Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки
Коментари Харесай

Канабисът не носи "лесни пари" и Северна Македония вече разбира това

Славе Ивановски е измежду най-големите експортьори на домати и чушки в Северна Македония, до момента в който преди две години не минава към развъждане на канабис за здравна приложимост.

Страната легализира развъждането на канабис за медицински цели през 2016 година, присъединявайки се към все по-голям брой страни, които са го създали или следва да го създадат, като Англия, Гърция, Тайланд и някои щати в Съединени американски щати. " Това е доста печеливш бизнес, който не изисква доста усилена работа и има бъдеще ", сподели Ивановски пред " Ройтерс ", застанал до огромно растение в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 година Северна Македония е издала 28 лиценза за развъждане и произвеждане на масло от канабис, а други 15 компании чакат разрешителни. Но към този момент е създадено доста малко и не се изнася, защото производителите още усъвършенстват своите умения.

Ивановски, който влага 10 млн. евро в закупуването на земя и технологии, споделя, че постигането на нужното качество е главното предизвикателство. Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще би трябвало да дава отговор на интернационалните стандарти.

 Канабисът не носи
© Ognen Teofilovski, Reuters

Скопие също трансформира закона, с цел да позволи износа на цвят на канабис. " Очакваме, че производството на канабис може да генерира до един % от националното произвеждане ", съобщи Венко Филипче, здравният министър на страната, пред " Ройтерс ".

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа. Селското стопанство съставлява съвсем осем % от националното произвеждане и 10 % от износа.

 Канабисът не носи
© Ognen Teofilovski, Reuters

Сигурност

Правителството подреди четириметрова телена ограда, покрита с камери, да огражда реколтите от канабис, които също се следят от охранители. Растенията са на закрито - или в зали, или в оранжерии. " Хората смятаха, че това ще са лесни пари, и са вложили в развъждането на канабис. Но по-късно схванаха, че технологията е скъпа и се изискват скъпи документи ", сподели Константин Дуковски от асоциацията на производителите.

За да насърчи промишлеността, министър председателят Зоран Заев се срещна с американския предприемач Майкъл Стромиетис, основал компанията Advanced Nutrients, профилирана в хранителни субстанции за растенията. " Нека ви кажа, тази страна има голям капацитет и се вълнувам, че съм част от превръщането на (Северна) Македония в една от първите суперсили за канабис в Европа ", написа Стромиетис в " Инстаграм ".

 Ферма край Куманово.
© Ognen Teofilovski, Reuters

Ферма край Куманово.

Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на остарял химически цех отвън Скопие. Въздухът, водата и почвата би трябвало да бъдат пречистени, с цел да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи лекарствена просвета.

" Индустрията е доста характерна, тя има доста секрети ", сподели Сашо Сефаноски, основен действен шеф на NYSK. " (Северна) Македония е добра (за инвестиции), тъй като ресурсите не са толкоз скъпи, колкото в другите страни. "

Според отчет на Imarc световният пазар на медицински канабис може да доближи стойност до 44 милиарда $ до 2024 година от почти 13.4 милиарда $ през 2018 година

 Канабисът не носи
© Ognen Teofilovski, Reuters

Горан Андрески, машинен инженер, е купил земя и се пробва да стартира произвеждане. " Хората се втурнаха да влагат, тъй като тук има дълга традиция в селското стопанство, само че този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен ", сподели той. " Единствената тенденция, която получаваме от държавното управление, е какъв брой висока би трябвало да бъде оградата. Всичко останало би трябвало да измислим сами. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР