Славе Ивановски бе сред най-големите износители на домати и чушки

...
Славе Ивановски бе сред най-големите износители на домати и чушки
Коментари Харесай

Северна Македония ще отглежда медицински канабис, за да развие икономиката и износа си

Славе Ивановски бе измежду най-големите експортьори на домати и чушки в Северна Македония допреди две години, когато минава към развъждане на канабис за медицински цели, съобщи Българска телеграфна агенция.

Страната легализира развъждането на канабис за медицински цели през 2016 година, присъединявайки се към възходящ брой страни, които направиха това или скоро ще го създадат като Англия, Гърция, Тайланд и някои американски щати.

Това е доста печеливш бизнес, който не изисква доста тежка работа и има бъдеще, съобщи Ивановски пред Ройтерс, стоешком до огромно растение канабис в своята оранжерия в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 година Северна Македония е издала 28 лиценза за развъждане и произвеждане на масло от канабис, а други 15 компании чакат разрешителни. Много малко обаче е създадено до момента и няма експорт, защото производителите усъвършенстват уменията си.

Ивановски, който е вложил 10 милиона евро, с цел да купи земя и технология, споделя, че главното предизвикателство е в постигането на изискваното качество. Той има за цел един ден да изнася в Германия и Полша и продукцията ще би трябвало да дава отговор на интернационалните стандарти.

Скопие трансформира и закона, с цел да разреши износа на съцветия канабис.

Ние чакаме промишлеността с канабиса да генерира един % от Брутният вътрешен продукт на страната, съобщи Венко Филипче, министър на опазването на здравето на страната пред Ройтерс.

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа.

Земеделието създава съвсем осем % от Брутният вътрешен продукт и 10 % от износа.

Правителството подреди четириметрова телена ограда с камери да огражда насажденията с канабис, които са охранявани и от чиновници на сигурността. Растенията се отглеждат на закрито - в халета или в оранжерии.

Хората мислеха, че това ще са лесни пари и вложиха в развъждане на канабис. Но по-късно те осъзнаха, че технологията е скъпа и се изискват скъпи документи, споделя Константин Дуковски от Асоциацията на производителите.

За да популяризира това произвеждане, министър председателят Зоран Заев се срещна с американксия предприемач Майкъл Струмейтис, който е основал компанията Advavced Nutrients, профилирана в хранителни субстанции за растения.

Нека ви кажа, тази страна има голям капацитет и съм вдъхновен да вземам участие в превръщането на страната в една от първите суперсили на канабиса в Европа, написа Струмейтис в Инстраграм.

Един от производителите на канабис в Северна Македония - NYSK, отглежда канабис в халетата на остаряло химическо предпиятие край Скопие. Въздухът, водата и почвата би трябвало да бъдат пречистени, с цел да могат растенията да порастват в стерилни условия и да създават годишна продукция с здравно качество.

Производството е доста характерно, има доста секрети, споделя Сашо Стефановски, изпълнителен шеф на NYSK. Македония е добра за вложения, тъй като ресурсите не са толкоз скъпи, колкото в други страни, споделя той.

Според отчет на Imark глоблният пазар на медицински канабис може да нарасне до 44 милиарда $ до 2024 година от 13,4 милиарда $ през 2018 година

Хората побързаха да влагат, тъй като тук имаме дълга традиция в земеделието, само че този бизнес няма нищо общо със земеделие, той е по-скоро фармацевтичен, споделя той. Единствените насоки, които получихме от държавното управление е какъв брой висока би трябвало да бъде оградата, всичко останало би трябвало да решаваме сами, споделя той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР