Славчо КЪНЧЕВ*Народът никога не се лъже в своите симпатии и

...
Славчо КЪНЧЕВ*Народът никога не се лъже в своите симпатии и
Коментари Харесай

Ваятелите на закона-восък

Славчо КЪНЧЕВ*

" Народът в никакъв случай не се лъже в своите благосклонности и антипатии към живата власт: неговата обич или неговата ненавист към нея е висш съд! "
Висарион Григориевич Белински (1811-1848), съветски книжовен критик, философ-материалист, бунтовник

Една от шлагерните тематики в общественото пространство е за несправяне с корупционните практики при тръжните процедури. И въобще за източването на обществените финансови запаси. Оттук, като главен провинен за тази обстановка, предвид на конституционното й обвързване да бди за опазването на законността, бива посочена прокуратурата. Затова е и ниското публично доверие към нея.
За практиката е доста значимо освен да бъде установено равнището на доверие или съмнение към дадена обществена институция, само че и да бъдат набелязани

пътищата за образуване на доверие

Извършените в разнообразни страни проучвания на фокус-групи и проучване на специалисти обрисуват общите ограничения, които са способни да покачат доверието и да понижат недоверието към другите обществени институции. Като действени са квалифицирани следните ограничения за повишение на доверието към обществените институти:
- информиране на жителите за правилата и разпоредбите за работа на обществения институт и мотивиране на неговата социална значимост;
- даване на жителите опция да въздействат върху активността на обществения институт;
- поддръжка и насърчаване на виновното отношение на жителите към активността на института;
- рационализиране на разпоредбите и нормите за активността на института;
- повишение на равнището на организация на работата на чиновниците и рационализиране на технологията на активността на института;
- повишение на оперативността на работата на чиновниците и поделенията на института;
- повишение на професионалното равнище на чиновниците на обществения институт;
- внимание към моралния образ на представителите на института;
- усилване на държавния надзор за активността на сътрудниците и поделенията на института;
- даване на гаранции за сигурността за здравето и свободата на личността на гражданите;
- неприкритост и бистрота на активността на чиновниците и подразделенията на обществения институт по отношение на публичните организации и гражданите;
- самостоятелен метод към всеки гражданин;
- действителна опция да бъдат оспорвани и преразглеждани решенията на чиновниците на института;
- повишаване на персоналния опит на взаимоотношение на жителите с института;
- проява на дело на общността на задачите на обществения институт и гражданите;
- образуване положителен образ на обществения институт.
Списъкът на препоръчаните ограничения включва както мероприятия по рационализиране на структурата на организацията на института и възстановяване на качеството на неговата работа, по този начин и осведомителната поддръжка.
Крайно време е прокуратурата, в лицето освен на нейното управление, да се ориентира, че времето на сляпото (или още по-лошо, на привидното, наложено чрез втълпяване на страх) доверие, е окончателно отминало. Поне в обозримо бъдеще. Деловото, хуманистично или " зряло " доверие, учредено на опита от взаимоотношението на обществено виновните групи от жители, е по-прогресивно.

Какво е подходящо да бъде променено?

За да получат жителите опция да въздействат върху активността на прокуратурата с оглед усъвършенстване на нейната активност за запазване на законността, е оправдано от несъмнено йерархично равнище нагоре изборът на магистрати да бъде не елитарен - т.е. от Висшия правосъден съвет, а мажоритарен, чрез надлежно районно или национално гласоподаване.
Колкото се отнася до повишаването на персоналния опит на взаимоотношение на жителите с прокуратурата, то Асоциацията за битка срещу корупцията в България от пет години предлага у нас да бъде признат настоящият в Съединените американски щати така наречен Закон за подправените искания. Приет е от Конгреса на Съединени американски щати през 1863 година, по време на Гражданската война (1861-1865), като противопоставяне на измамите, осъществявани от частните снабдители на оръжие, муниции и друго снаряжение за федералните войски. Същността на закона е, че планува обилни материални тласъци за лицата, които подадат към управляващите сигнали за " подправени искания " за осъществяване на заплащания, които ощетяват страната.
Колкото се отнася до усилването на държавния надзор върху прокурорите и прокуратурата като цяло, това е очебийно неотложно във връзка с прекратените прокурорски преписки заради " липса на доказателства " за покачване на обвиняване. Един от вероятните и уместни разновидности за

усилване на държавния надзор

е произнасянето от страна на съда по отношение на прекратените прокурорски преписки. Като бъдат въведени кариерни тласъци - при вярно прекъснати прокурорски преписки, и негативни последствия - за голословно прекъснати прокурорски преписки. Като при рецидив на професионална непросветеност е оправдано наказателната глоба да е с изцяло осезаеми последствия за кариерното развиване на съответния магистрат.
Що се отнася до повишението на оперативността на работата на магистратите и поделенията на прокуратурата, с оглед да бъдат спазвани законово регламентираните периоди за работата по прокурорските преписки, то е уместно да бъде разисквана опцията част от постъпленията в националния бюджет в резултат на разкрити крупни икономически закононарушения от прокуратурата да бъдат пренасочени към нейния бюджет.
Когато решението на един проблем е сложно, то трансформира самото естество на казуса. Ето за какво към самата прокуратура, взаимно с неправителствени организации, е неотложно да бъде основан експертен съвет, който да създаде сложно предложение за усъвършенстване активността на прокуратурата. Уместно е да бъде изследван и положителният задграничен опит. Дотолкова, доколкото активността на прокуратурата е на основата и напълно в границите на Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, то са наложителни и известни промени в тях.
Един образец: член 225, алинея 4 от Наказателен кодекс планува отнемане от независимост до една година или пробация (само! - б.а.) за лице, " което умишлено сформира погрешни сведения или показа погрешни данни за установяване цена на стока или услуга и от това са последвали или са могли да последват вреди за държавно институция или дружество, за социална организация или за жители... "
Но нали тъкмо погрешните, само че надути в пъти, планирани цени при публичните тръжни процедури са трикът, посредством който се източват обществените финансови запаси! И какво наказване - единствено пробация!!!
Как прокуратурата да противодейства на източването на държавния бюджет, когато търгът е " законно " извършен, въз основата на надута планирана цена?! Така че да не прехвърляме цялата виновност за неуспехите в битката против корупцията върху прокуратурата. Къде сме ние, жителите?

* Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР