Славчо КЪНЧЕВ*Държавата не е малка или голяма според това как

...
Славчо КЪНЧЕВ*Държавата не е малка или голяма според това как
Коментари Харесай

Позализаното сурово време на България

Славчо КЪНЧЕВ*

" Държавата не е дребна или огромна съгласно това по какъв начин наподобява на географската карта. Това зависи от духа. "

Йоханес декор Мюлер (1779-1849), немски историк и политик

На грузински език съществува една доста съдържателна дума - " тамада ". Означава ръководител на софра на угощение. Е, този пост в действителност би могъл да бъде справедливо самопризнание на дългогодишна плодотворна активност в интерес на обществото като цяло или на някаква обособена част от него. Признанието би могло също по този начин да е заради заслуги към диаспората на някой народ, разпръсната по света. Да е заради активност в интерес на обособен етнос в дадена страна, за неговото културно и икономическо развиване. За тамада би могъл да бъде избран и някой прославен със своето добротворчество рожденик. Или определен лауреат на звание, както и притежател на висок медал.

Дотук напълно не сме изчерпали случаите, когато " тамада " е термин, изпълнен с благопристойно наличие, мерило за приета в общественото пространство достолепност на даден субект.

Но тамада ми могъл да бъде и " капо ди тути капи " - т.е. главатарят на куп мафиотски семейства. В неговия актуален български вид персоната " тамада " - зрима или скрита от публичния взор, е значим функционер на така наречен паралелна страна, изсмукваща публични финансови запаси за облагодетелстване на личното си " население " от друг сан в структурата й. Колкото се отнася до

трапезата на пиршеството

въпреки и нормално разстлана безусловно дискретно от общественото внимание, тя е напълно действителна. И е мъчително осезаема за болшинството от българското население. Посредством остатъка от дефицитите, които предхождат изобилието върху трапезата на паралелната страна. Дефицит на безвъзмездни услуги за българското население в региона на опазването на здравето, там, където е открита практиката на доплащане от страна на пациентите. " Обоснована " по " благоприличен " метод: избор на избран хирург при интервенция, на екип и прочие Или пък доплащане за консумативи и така нататък

За неналичието на задоволителен финансов запас за пенсии, които разрешават почтено битие на възрастните ни сънародници, още веднъж повода е в изобилната всекидневна софра на сътрудниците на паралелната страна. Пак там е и повода за мизерното всекидневие на работещите небогати.

Този лист на злосторните тамада " заслуги " би могъл да надвиши дължината на египетски папирус. Но непълното изброяване на насоките, по които е основано оскъдното битие - материално и духовно - понастоящем на стотици и стотици хиляди българи и българки от бебешка до старческа възраст, би било рационалното зърно на този разбор. Тъй като крайната цел на едно сериозно проучване е въз основа на открити дефекти или недоимъци при действието на дадена система в социума, както и разкриване на аргументите за тяхното битие, да бъде направено обосновано и градивно предложение за тяхното премахване или най-малко минимизиране.

Основоположникът на научния комунизъм Карл Маркс (1818-1883) написа: " Хората сами вършат своята история, само че те я вършат не по своя воля, не при определени от самите тях, а директно заварени, дадени и наследени условия ".

Понастоящем събитията за доминиране на републиканския дух, т.е. за присъединяване на жителите под разнообразни форми в държавното ръководство, в действителност са извънредно неподходящи. Още повече и по отношение на капацитета за надзор от страна на жителите върху трите сфери на властприлагане по време на интервалите сред изборните дни. Не съществува по-ефикасен способ за оказване на напън върху лицата, заели изборни длъжности, да съблюдават законите, предизборните си задължения и въобще нормите на един висок морал от капацитета на една система, която дава

опция за отзоваване

от заеманите длъжности и преди приключването на мандата. Такова право имат жителите на 18 щата в Съединени американски щати, също и в доста страни, даже в " недемократичната " Венецуела, каквото факсимиле се стараят да отпечатат върху интернационалния образ на тази страна пронеолибералните медии.

Важно е контролът върху правосъдната сфера да бъде осъществяван в духа на републиканизма. В Япония контролът върху съдиите от Върховния съд, който играе ролята и на конституционнонадзорна институция, т.е. може да се произнася за сходството на законовата уредба по отношение на конституцията на страната, се прави от жителите. Член 79 на главния закон на Страната на изгряващото слънце гласи: " Назначаването на съдиите от Върховния съд предстои на преразглеждане от народа при провеждането на първите след даденото предопределение всеобщи избори в Палатата на представителите и на наново преразглеждане - при провеждането на първите избори в Палатата на представителите след изминаването на 10 години; тази процедура се повтаря по-нататък в същия порядък.

Ако в случаите, упоменати в предходния абзац, болшинството от гласоподавателите се произнася за освобождението на някой арбитър, този арбитър бива заменен. "

За какъв Висш правосъден съвет при републиканско ръководство може да става въпрос? Единствено за подобен, при който неговите членове са определени директно от гласоподавателите. И са напълно виновни пред тях посредством процедура за отзоваване.

Има и значително образци за осезаемо присъединяване на жителите в ръководството на икономическата сфера на съответната страна. В Съединени американски щати в три щата, в това число и Тексас, таванът за лихвите по заемите за частно предприемачество се дефинира, според конституцията на съответния щат, от допитване до гласоподавателите в него. През 2005 година точно в щата Тексас бе осъществено сондиране на публичното мнение дали тексасците са съгласни този предел да отпадне. Процедурата бе предхождана от дейна пропагандна акция, финансирана от банковата сфера, в интерес на отговор " да ".

Но пълнолетните поданици на Тексас, нелишени от правото да гласоподават, в своето голямо болшинство, дадоха отговор с " не ". Тъй като, водени от здравия си разсъдък, бяха изцяло наясно, че в случай че бъде отстранен таванът на лихвите за частните корпорации, то те, с цел да компенсират възможното повишение на лихвите, ще вдигнат цените на стоките и/или услугите, които оферират. И това, в последна сметка, ще е в минус за тексаските консуматори.

Факт е регресът, маркиран в сегашния ни главен закон по отношение на настоящата до 13 юли 1991 година конституция, така наречен Живковска. Нейният член 7, алинея 1 постановява: " Народните представители и съветници са виновни и се регистрират пред своите гласоподаватели. Те могат да бъдат отзовани и преди периода, за който са определени ". Член 128 пък постановява същото право на българските жители и във връзка с съдиите и правосъдните заседатели.

Авторите на Конституцията от 1991 година, основана при закрити порти, без да бъдат допускани жителите да вършат оферти по отношение на нейния текст, още по-малко най-после главният закон да бъде препоръчан за всенародно утвърждение, отстраниха тези два члена в предходния главен закон. И по този начин предотвратиха каквато и да е форма за надзор върху дейностите в трите сфери на властприлагане. Както гласи един футболен афоризъм: " Най-сигурният метод да не ти вкарат гол е да си махнеш вратата ".

В какво състояние сме в този момент ние, българските жители, по отношение на опциите за действително присъединяване в държавното ръководство, т.е. за реализиране на неговото републиканско начало? В точка " 0 ".

Каква е философията на републиканското ръководство? То съставлява, казано в политологична терминология, присаждане на компетентността на специалистите върху дървото на националния суверенитет, в контраст на обстановката с така наречен представителна народна власт, при която върху ръководството на " настойниците " (владеещи " царското умеене " да управляват) или " квазинастойническите институции " са накачени декорациите на демокрацията.

Републиканският дух е в правото единствено след всенародно допитване да бъде одобряван главният закон или изменение в него, както е във всички американски щати, като се изключи Делауеър. Именно по този метод са признати след 1980 година десетки нови конституции в... Африка, които и понастоящем са в действие.

Републиканският дух

е и в правото на така наречен частна конституционна тъжба, т.е. правото на всеки жител да се отнася до Конституционния съд за оборване на даден закон или друга нормативна уредба, каквото право имат жителите на Съединени американски щати, Федерална Република Германия и други страни.

Единственият вероятен метод да приключим с този драматичен за стотици хиляди българи интервал, наименуван " преход ", е да бъде призната нова конституция, която да основоположи по нов метод нашето общество, която конституция да не бъде направена в потайна доба от стеснен брой представители, а да бъде направена след разбор на предложенията за нейния текст, направени от елементарните жители. А пък след това подложена на всенародно допитване за нейното утвърждение.

По никаква друга демократична процедура не е допустимо да бъде осъществена извънредно належащата морална гражданска война в управническата сфера.

* Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР