„Слънцезащитата е като реформата в здравеопазването – всички знаят, че

...
„Слънцезащитата е като реформата в здравеопазването – всички знаят, че
Коментари Харесай

Дерматолози: До 2040 г. смъртността от меланом ще нарасне със 75%

„ Слънцезащитата е като промяната в опазването на здравето – всички знаят, че е ефикасна, само че никой няма визия защо става дума “. С тези думи кожният лекар и член на Управителния съвет на БДД доцент Жана Казанджиева илюстрира нуждата от акции като „ Евромеланома “, която се организира в цяла Европа. В България акцията се провежда годишно от Българското сдружение по дерматология (БДД) и тази година се организира у нас за 17-и следващ път.

Три са главните цели на акцията – повишение на осведомеността за кожния рак, понижаване на излагането на слънце и убеждаването на хората в потребността от годишни кожни прегледи, уточни доктор Валерия Матеева, уредник на тазгодишната акция. По думите ѝ едвам 18% от хората постоянно пазят кожата си от слънцето, а някои пазят единствено децата си.

При това честотата на рака на кожата нараства, като за десетилетие случаите на меланом са се нараснали с близо 50% - частично поради по-добрата диагностика, само че и заради световното стопляне, замогналото се население, което обитава в страни с нараснало слънцегреене, екзотични дестинации и така нататък, изясни доктор Матеева.

В рамките на Европа единствено една десета от хората са проследявани за рак на кожата, а в България процентът е даже по-нисък, регистрира тя и осведоми какви са прогнозите за развиването на болестта:

До 2025 година диагнозата меланом ще се усили с 18%, а смъртността ще нарасне с 20%; до 2040 година близо 500 хиляди ще бъдат диагностицирани с меланом и смъртността ще нарасне със 75%.

Понастоящем мъжете са по-често наранени от малигнен меланом от дамите с към 10 на 100, а с 4% по-вероятно е да загинат от меланом, регистрира още доктор Матеева. Статистиката сочи също по този начин, че хората, които живеят в развитите страни, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с меланом, само че тези, които живеят в по-бедни страни, е по-вероятно да загинат от него. „ Защото в развитите страни се хваща рано, а улови ли се рано меланомът, той е изцяло, 100% лечим “, изясни доктор Матеева.

Доц. Казанджиева от своя страна уточни кои са рисковите групи, за които е по-добре да се преглеждат не годишно, а два пъти годишно. От думите ѝ стана ясно, че като цяло рискова група е бялата раса, само че има и редица спомагателни фактори, които могат да усилят риска от меланом. Такъв е така наречен „ първи вид “ кожа – хората с рижи коси, светли очи и светла кожа с лунички. Рискът е нараснал и за хората с „ втори вид “ кожа – скандинавски вид, с доста светла кожа, руси коси и светли очи. Рисков фактор е също по този начин наследствената обремененост, както и дългото излагане на слънце.

По думите ѝ съгласно статистиката най-честите локализации на меланом са в долните крака при дамите, както и гърбът и гърдите при мъжете.

По време на годишната акция всяка година се откриват десетки случаи на чист кожен рак и стотици случаи на преканцерози, означи на собствен ред ръководителят на БДД доцент Гриша Матеев. Той уточни, че задачата на акцията е освен да бъде обзет оптимален брой хора, до момента в който тя тече, а и те да знаят, че би трябвало един път годишно да вървят на кожен лекар. „ На 10 индивида да спасим живота – това оправдава цялата акция “, съобщи той.

В рамките на 16-годишната традиция на акцията са прегледани над 27 хиляди пациенти, като единствено през предходната година, когато множеството страни са имали само онлайн акция, в нея у нас са взели присъединяване 170 кожни лекари и са осъществени над 600 прегледа в 31 града, регистрира доктор Матеева и добави: „ Това, което направихме, беше малко мъжество “.

В умозаключение като предварителна защита кожните лекари посъветваха да се заобикаля дългото излагане на слънце, да се употребяват кремове с висок слънцезащитен фактор, да се вършат ежемесечни самопрегледи и годишни прегледи при кожен лекар.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР