Слънцето всеки ден ни напомня, че астрономическата пролет настъпва след

...
Слънцето всеки ден ни напомня, че астрономическата пролет настъпва след
Коментари Харесай

Уикенд в Чепеларе и Златоград

Слънцето всеки ден ни припомня, че астрономическата пролет настава след дни, а ски сезонът към момента не е завършил. Сега е съвършеното време за едно уикенд пътешестване, с което да съвместим зимни спортове и приятна разходка.

За задачата сме се спрели на две дестинации, които са близо една до друга и няма да ни е проблем да ги посетим в границите на два почивни. Чепеларе и Златоград са част от туристическия район Средни Родопи. Те са и две не толкоз известни кътчета в страната, с които обаче няма да сбъркаме.

Чепеларе

Градът е прочут най-много като място за зимни спортове. Наричат го и " зимната олимпийска столица на България ". През 1937 година е разгласен за курортен град, което го прави първият в страната.
 Снимка 410850

Туризмът тук се развива през цялата година, а освен в зимните месеци. През топлата част от годината желаната спортна интензивност е планинско колоездене.

Чепеларе се среща се в област Смолян, покрай Пампорово. Разстоянието от Пловдив е 75 км, а от София - малко над 200. Градът е вторият най-голям в България - ситуиран е на 1232 м надморска височина.
 Снимка 410842

Освен за ски, Чепеларе е уместно място и за разходки по спокойните улици , където ще минем около доста къщи, лъхащи на история. В града се намира и монументът Малката Шипка, както и забавният Музей на ските и ски-спорта, основан от Екатерина Дафовска, която е родом от града.

Музеят на родопския карст в Чепеларе е единственият по рода си на Балканския полуостров. Тук постоянно си вършат среща откриватели на пещерите от страната и света. Роженската обсерватория пък е единствено на пет километра от града.

Златоград

Това е най-южният български град, напълно покрай границата с Гърция. Разстоянието сред него и Чепеларе е 52 км. За разлика от него обаче, Златоград е най-ниският град в тази област. Мекият климат, красивата природа и възрожденският дух притеглят тук от ден на ден туристи.

Сред забележителностите на града е църквата " Успение Богородично ", издигната през далечната 1834 година В нея можем да забележим неповторима икона на Богородица със забит в сърцето нож.
 Снимка 410845

В Етнографския комплекс в Златоград пък този уикенд обичайно ще се означи Тодоровден. Комплексът отваря порти през 2001 година и се намира в Стария град.
 Снимка 410870

Отличителното за тази част на града, а и за цялото обитаемо място, са възрожденските къщи с високи зидове, издигнати от бели камъни . Калдъръмените улички около тях ни връщат епохи обратно. А в случай че попаднем в Златоград, наложително би трябвало да пробваме и локалното чеверме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР