Слънцето разтваря хоризонта, лалетата в парка пред НДК носят прекрасни

...
Слънцето разтваря хоризонта, лалетата в парка пред НДК носят прекрасни
Коментари Харесай

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Слънцето разтваря хоризонта, лалетата в парка пред НДК носят прелестни аромати във въздуха, а пролетта уголемява сетивата и ни подтиква да прекарваме от ден на ден време на открито – в добра компания и със стойностни занимания.

Ако се чудите по какъв начин да осмислите все по-дългите пролетни вечери и имате път към НДК, ето нашите 10 оферти за забавни събития, които да посетите в Двореца, който след ремонта има все по-уютен и прелъстителен тип.

1. София Хартиен Арт фест
до 12 май

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

За трета поредна година София Хартиен Арт Фест гостува в НДК с две забавни експозиции, които си контрастират, само че в същото време се допълват, обединени от една концепция – хартията. Това са експозициите „ Аматерас “ – годишна галерия за хартиено изкуство, ситуирана във предверие „ Запад ” и независимата галерия на Мартина Караиванова, която е миналогодишният награден създател от „ Аматерас “. Тя може да се види на етаж 3 – център в НДК.

Изящни и монументални творби от хартия пълнят пространствата с ефирност и предизвикат въображението да доизмисля намачкани облици и сюжети. Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „ Глобален свят ”, а експозициите обръщат особено внимание на културата от далечни територии, като главният фокус е ориентиран към страните Бразилия, Аржентина и Индонезия.

2. Месец на фотографията с изложбата „ ФОТОАКАДЕМИКА ”
7 юни в НДК

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Юни е месецът, зареден с магията на фотографията. На 7 юни (петък) от 19:00 ч. в НДК ще бъде открита обичайна галерия „ ФОТОАКАДЕМИКА ”. Тя е част от Месеца на фотографията, който през 2019 година празнува три значими годишнини – 10 години Месец на фотографията, 20 години Национално Сдружение Фотографска Академия „ Янка Кюркчиева ” и 180 години фотографско изкуство.

Най-добрите фотографии ще се борят за най-високия фотографски приз в страната – статуетката „ Академика ”. А произведения на млади създатели до 18-годишна възраст в раздела „ ФОТОАКАДЕМИКА учащи ” ще получат стипендии от Министерство на културата. В юбилейното издание на изложбата уредниците ще връчат още медали и дипломи на най-успешно представилите се български създатели през интервала 2018-2019 г.

Насладете се на магията на фотографията всеки ден от 8 до 20 юни от 11:00 ч. до 19:00 ч. в Полуетаж „ Запад ”, НДК. Входът за гости е свободен.

3. „ Корабът нощ ”
12 май в Театър Азарян

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

„ Корбът нощ ” в Театър Азарян е единственият по рода си театър на българската театралната сцена сега, който събира на едно място четири титанични български актриси -Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова.

Това не е първата им креативна среща дружно – вземат участие във френския филм „ Брътвежите на родилката ” на режисьора Ерве Бале през 1991 година, само че в този момент застават една до друга на театралната сцена под режисурата на Стилиян Петров, с цел да си приказват за любовта във всичките ѝ измерения. Провокативният текст на великата Маргьорит Дюрас споделя за дългогодишните телефонни диалози сред двама души, за невъзможната обич и мощното предпочитание, което в никакъв случай не се реализира.

4. „ Апарт “ на сцена Backstage в Театър Азарян

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Рядко в българския спектакъл се вършат документални спектакли, а още по-рядко те отдават респект на огромните български имена, вградили гения и сърцето си в българските подиуми. Такъв е „ Апарт ” – дело на млад екип – с режисьора Илко Ганев и актьорите Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов, които се потапят изцяло в света на актьорите-ветерани и с доста обич, страхопочитание и отдаденост съживяват на сцената техния изтляващ свят.

„ Апарт ” е театър, който стиска за гърлото и отеква в съзнанието дълго след края на аплодисментите. Причинете си го без съмнение в идващия сезон на сцена Backstage на Театър Азаран, а в случай че в това време имате път към Шумен на 15 май, към Благоевград на 19 май или към Пазарджик на 20 май, безусловно го гледайте там.

5. „ Кой прибира заран звездите “ в Театър Азарян
28 май

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Димо от ПИФ има доста гении, само че театралният опредено е от най-силните. „ Кой прибира заран зведите ” е неговият музикално-театрален моноспектакъл по текстове на Здрава Каменова и самия Димо.

На сцената е рок група, която има подготовка. Те са в своята репетиционна. Солистът на бандата е замислен в себе си, а мислите му го водят в неговите мемоари. Представлението е построено от монолози, които артистът разиграва пред публиката.

Те засягат тематиките за живота, славата, самотата, любовта, родителството, детството. Един емоционално-носталгичен и извънредно тънък взор към живота- подобен, какъвто ни се случва незабелязано и непреклонно.

6. Концерт на Майкъл Болтън в зала 1 на НДК
18 юли

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Концертът на Майкъл Болтън в НДК е измежду най-специалните музикални събития на 2019-та. 10 години след последния си концерт у нас Майкъл Болтън още веднъж идва в България, с цел да зарадва своите многочислени фенове.

Концертът му на 18 юли в зала 1 е част от международното турне на артиста, а преди срещата си с българската аудитория, Майкъл Болтън ще изнесе концерти във Англия, Съединени американски щати и Чили. Той има повече от 20 години на сцената зад тила си, които му печелят премия Grammy за най-хубав мъжки вокал, звезда на „ Алеята на Славата “ в Холивуд и няколко платинени албума. Има продадени повече от 65 милиона записа в целия свят.

Майкъл Болтън се изкачва до първите места в музикалните ранглисти с песента си „ How am I Supposed to Live Without You “. Болтън осъществя и редица сполучливи дуети с Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг, Рей Чарлс, Пати Лабел, а публиката в зала 1 ще има опция да чуе онлайн една от най-емблематичните му песни – „ When a Man Loves a Woman “.

7. ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс – сцена на 12-ото издание на Международния фестивал „ Антистатик “

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

До 21 май ви чака 12-ото издание на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс „ Антистатик ”. Фестивалът среща българската аудитория с работата на актьори от Канада, Израел, Бразилия, Франция и Германия, както и с участници от новата стратегия „ Център/Изток ” от Хърватия, Словения и Румъния.

На 12 май от 19:30 часа в ДНК гостува Пол Пи (Бразилия/Франция) със солото „ ECCE (H)OMO ” (знаменитата латинска фраза „ Това е индивидът! “), което се занимава с механизмите и опциите за предаване и продължение на танцовото завещание.

„ Някъде там и някъде тук “ на Соня Преград и Ана Крайтмейер (Хърватия) е зрелище, подбудено „ от суматохата, която изпитваме, само че не разбираме; от паниката на света, който живее на ръба… “, както споделят създателите му. Те се качват на сцената на ДНК на 15 май в 19:30 часа, с цел да изживеят своята радикална среща в танца.

На 18 май в 19:30 часа в ДНК е евентуално да забележим „ святкащи очички, които гледат непочтено, уста, която хапе и издава смущаващи звуци, малко танц на една мислена котка, ритащ крайник на робот “ и едно чудовищно тяло, което ще се построи пред нас в действително време, тъй като към това се стреми хореографията на Зринка Ужбинец (Хърватия/Германия) в „ EXPLODED GOO “.

На точния ден, понеделник, 20 май, от 19:30 часа в ДНК научаваме, за какво „ съботата ми вървеше добре, до момента в който не осъзнах, че е понеделник “ с дуото HARTMANNMUELLER (Германия). Симон Хартман и Даниел Ернесто Мюлер образуват своя креативен тандем през 2011 година, а през днешния ден биват определяни като едни най-интересните и истински танцови актьори от северно-германската столица на танца Дюселдорф.

Артистичната стратегия на 12-тото издание на „ Антистатик “ #ГласЗаТанц приключва празнично на 21 май в 19:30 часа с пърформанса на Урош Каурин и Томаж Гром / Via Negativa (Словения) „ Тази вечер чествам “ още веднъж в ДНК.

8. „ Празник на буквите ”
24 май в парка зад НДК

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

За втора поредна година НДК, БНР и Столична община ще зарадват софиянци и посетители на столицата с „ Празник на буквите ” на откритата сцена в парка зад НДК.

Стремежът е това да е едно нетрадицинно преживяване на най-българския празник – Деня на славянската книжовност и българската просвета. Миналата година вълшебната цигулка на Веско Ешкенази омагьоса със звуците си на „ Върви народе възродени ” смълчаното голям брой. Тази година уредниците дават обещание нови приятни изненади.

9. „ Майстори на пианото ” през май и юни в Кино „ Люмиер Лидл ”

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Националният замък на културата продължава линията на мощни типичен концерти с висок професионален стандарт и тази година. Сред тях са и трите клавирни рецитала със заглавие „ Майстори на пианото “ на одобрените пианисти, концертиращи по целия свят: Марко Теца (Италия) – 31 май, Сергей Редкин (Русия) – 7 юни и Иван Янъков (България) на 14 юни.

Концертите оферират друга интерпретация, жанр и сензитивност на творби от сантименталната ера и тази на XX век.

В стратегиите и на тримата музиканти са включени произведения от полския композитор Фредерик Шопен, а в подбора на останалите пиеси е заложено на произведения от Чайковски, Прокофиев, Лист, Вагнер (в транскрипция на Лист) и Стравински.

10. „ Спонтанна музика “ – серия концерти „ Джаз в Перото “

 10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Добре познатите и обичани музиканти – Петър Момчев (саксофон), Атанас Попов (барабани), Михаил Иванов (контрабас) и Александър Логозаров (китара) са приготвили за вас „ Спонтанна музика “ по текстовете на Тома Марков – 21 май, Литературен клуб „ Перото “ и начало тъкмо в 19:00 часа.

Концертът е част от поредицата специфични събития в „ Перото “, отдадени на джаз музиката.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР