Слънцето преживява своя звезден миг. В рамките на изминалите 24 часа

...
Слънцето преживява своя звезден миг.
В рамките на изминалите 24 часа
Коментари Харесай

Голям късмет: Слънцето избухна с изключително мощни слънчеви изригвания – най-големите, наблюдавани от години насам

Слънцето претърпява своя звезден момент.

В рамките на миналите 24 часа на повърхността на Слънцето избухнаха няколко изригвания от клас X. Най-мощното от тях беше с главозамайващата големина X6.3. Това е най-мощното изригване, следено за сегашния безоблачен цикъл, и най-мощното след изригването на X8.2 през 2017 година

Въпреки че няма заплаха за живота или инфраструктурата на Земята, допустимо е да са последвали спирания на високочестотните радиокомуникации. И даже спирания на електрозахранването откъм осветената от слънцето страна на Земята. А виновната за случилото се област от слънчеви петна – AR 3590 – се завърта към центъра на диска на Слънцето. Това значи, че при по-нататъшното си развиване тя може да излъчи изригване, ориентирано тъкмо в посока към Земята. Наистина „ огромен шанс “.

Това бяха общо три изригвания. Съответно изригване Х1,8 с пик в 18:07 ч. по Гринуич на 21 февруари. Изригване Х1,7 с пик в 01:32 ч. по Гринуич на 22 февруари и изригване Х6,3 с пик в 17:34 ч. по Гринуич, също на 22 февруари. Ултравиолетовият поток, провокиран от тези събития, е виновен за всички спирания на връзките, следени през изтеклите няколко часа.

Областта на слънчевите петна AR 3590.

Всички по-обезпокоителни резултати върху Земята нормално се провокират от изхвърляне на коронална маса (CME, coronal mass ejection). Те постоянно съпътстват изригванията – изхвърляния на милиарди тонове коронална плазма с магнитни полета в нея.

Нито едно от първите две изригвания не е било съпроводено от CME. Към момента на написване на публикацията нямаше информация дали третото, най-голямо изригване също е нямало нещо сходно.

Изригванията от клас X са най-мощните изригвания в скалата. В най-лошия случай те могат да провокират широкомащабни спирания на връзките и да повредят спътниците. Но както НОАА, по този начин и Метеорологичната работа на Обединеното кралство оповестяват, че най-новата интензивност на изригванията не съставлява опасност за Земята. Поне към този момент.

Подобно държание не е ненадейно за Слънцето. Звездата ни минава през периодически цикли на интензивност. На всеки към 11 години магнитното й поле трансформира полярността си, т.е. северният и южният й магнитен полюс се разменят.

В началото на тази промяна Слънцето става все по-активно. Появяват се повече слънчеви петна, повече изригвания и повече CME.

Смяната на полярността настава, когато интензивността доближи връхната си точка. Тя е известна като безоблачен най-много, след което Слънцето още веднъж стартира да затихва. Учените считат, че сега сме доста покрай слънчевия най-много.

Всеки безоблачен цикъл е друг и не е елементарно да се планува по какъв начин ще протече. В момента се намираме в 25-ия безоблачен цикъл, откогато е почнало тяхното отчитане. Слънчевият цикъл 24 беше много спокоен, подтиснат и учените смятаха, че 25-ият евентуално ще протече по същия метод. Той обаче е доста по-силен, в сравнение с в началото предвиждаха формалните прогнози.

Изригването X6.3.

Това може да значи, че би трябвало да преосмислим разбирането си за действието на Слънцето.

AR 3590 е класифицирана като извънредно рядка магнитна област, която се дава на областите на слънчевите петна, които е най-вероятно да изхвърлят мощни слънчеви изригвания. А това значи, че вероятно всичко едвам в този момент стартира.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР